![Waniliowa tarta z figami - przepis - Figa – ten owoc musi znaleźć się na Twoim talerzu! [3 przepisy]](http://zdrowie.claudia.pl/media/cache/gallery_view/uploads/media/default/0001/49/waniliowa-tarta-z-figami-przepis.jpeg)
Figa – ten owoc musi znaleźć się na Twoim talerzu! [3 przepisy]
4/4. Waniliowa tarta z figami - przepis
Składniki na ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła (np. Masło Ekstra od OSM Piątnica)
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki sól
- 2 łyżki cukru
- łyżka zimnej wody
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, sól, cukier, wodę i ugnieść ciasto. Gotowe włożyć do lodówki na 15 minut. Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę do tart. Tak przygotowaną, ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i w celu obciążenia wysypać na niego groch lub fasolę. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie wyjąć papier z obciążeniem i ponownie wsadzić tartę do piekarnika i piec w tej samej temperaturze, aż do ładnego zrumienienia przez ok. 12-15 minut.
Składniki na masę:
- 3 jogurty typu islandzkiego Skyr waniliowy 150g
- 6 dojrzałych fig
- 1 mała kiść winogron
Wykonanie:
Na wystudzoną tartę wyłożyć Skyr waniliowy, a górę udekorować pokrojonymi na kawałki figami i winogronem.