![Dżem z fig – przepis - Figa – ten owoc musi znaleźć się na Twoim talerzu! [3 przepisy]](http://zdrowie.claudia.pl/media/cache/gallery_view/uploads/media/default/0001/49/dzem-z-fig-przepis.jpeg)
Figa – ten owoc musi znaleźć się na Twoim talerzu! [3 przepisy]
2/4. Dżem z fig – przepis
Składniki:
- 10 fig
- ½ szklanki wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
- Figi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do garnka, podlewamy wodą i sokiem z cytryny.
- Figi zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy i odstawiamy na bok, aby przestygły.
- Figi blendujemy, wsypujemy do nich cukier i mieszamy.
- Ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając.
- Gotowy dżem przekładamy do słoików i odstawiamy do górny dnem do całkowitego wystygnięcia.