
6 produktów ze zdrowym tłuszczem, które was zaskoczą
4/7. Gorzka czekolada
Czekolada o wysokiej zawartości kakao pomaga stymulować produkcję dopaminy i serotoniny oraz jest źródłem zdrowych, roślinnych kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, m.in. kwasu oleinowego. Zawartość tłuszczu w czekoladzie jest wysoka – 40 g gorzkiej czekolady o zawartości kakako 85% (od 4 do 7 kostek) to blisko 227 kcal i 12 g tłuszczów nasyconych (co stanowi 60% dziennej normy). Jednak warto ją spożywać w rozsądnych ilościach.
Oprócz zdrowych tłuszczów roślinnych czekolada zawiera również szereg przeciwutleniaczy i składników mineralnych takich jak magnez, wapń, potas, a także witaminy z grupy B. Dzięki zawartości teobrominy i kofeiny stymuluje pracę mózgu oraz może mieć właściwości lekko pobudzające, dlatego uważana jest za jedną z najlepszych przekąsek dla osób pracujących umysłowo.