
6 najzdrowszych roślin strączkowych
2/7. Młoda soja - Żródło kwasu foliowego
Edamame to niedojrzałe strąki soi. Są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i izoflawonów. Zawierają więcej białka niż dojrzała soja i są bogate w witaminę B i C. Soja jest również bogata w kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży i dla rozwoju płodu. Źródło białka porównywalne z jajkami i krowim mlekiem. Bogate źródło tryptofanu, który dobrze wpływa na sen i nastrój. Każdy ze strączków zawiera po 2-3 ziarna, rzadko 4. Przed zjedzeniem strąki należy gotować kilka minut w osolonej wodzie, a następnie zjadać wydłubując ziarenka ze strąków lub dodać je do sałatki czy ukręcić pastę. Młoda soja jest bogata w roślinne białko, witaminy B1, B2 i C oraz błonnik. Ziarenka mają słodki smak z orzechowym aromatem. Mozna ja kupić w sklepach ze zdrową żywnością.