Zakwas imbirowy z kurkumą

Składniki:

  • duży kawałek imbiru,
  • 2 duże kawałki kurkumy,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty lub soku z kiszonych ogórków,
  • 1 litr przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Jeżeli wybieracie imbir oraz kurkumę ekologiczną, nie ma potrzeby obierania ze skórki. Wystarczy lekko wyszorować szczoteczką i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Kroimy w drobne plasterki lub ścieramy na tarce, w celu uzyskania mocniejszego w smaku zakwasu.
  3. Do wcześniej wyparzonego słoika wkładamy kłącza oraz miód i sok z kiszonej kapusty lub ogórków.
  4. Lekko potrząsamy i zalewamy lenią wodą.
  5. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień.
  6. Po tym czasie zakwas jest gotowy - wystarczy wypić pół szklanki lub kieliszek dziennie, aby wzmocnić odporność.