Ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu – tak wynika z wytycznych Polskiego Forum Profilaktyki. Regularne spożywanie ryb ma wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Kwas omega-3, zawarty w rybach, pozytywnie wpływa na pracę mózgu i serca. Ryby są źródłem białka, soli mineralnych oraz także witamin. Sprawdźcie, które ryby warto wprowadzić do swojej diety!

Najzdrowsze ryby: makrela

Makrela najbardziej kojarzy nam się z nadmorskim rarytasem, jednak warto jeść ją nie tylko w wakacje! Jest źródłem białka, potasu, magnezu, żelaza i witamin. Ma ona tłuste i jędrne ciało, jest prosta w przygotowaniu i równie dobrze smakuje wędzona oraz w wersji z grilla.

Najzdrowsze ryby: sola

Sola jest jedną z najszlachetniejszych ryb, ponieważ zawiera najmniej zanieczyszczeń. Jej mięso jest białe, chude i bardzo delikatne. Najpopularniejszą formą przygotowania są panierowane filety.

>>> Sprawdź jak obniżyć poziom złego cholesterolu! <<<

Najzdrowsze ryby: dorsz

Dorsz jest niezwykle popularną, bałtycką rybą. Podobnie jak sola, ma białe, delikatne i chude mięso. To z wątroby tej ryby produkowany jest tran. Warto jeść dorsza, jeżeli chcemy obniżyć poziom cholesterolu. Co ciekawe, dorsz jest bardzo bogaty w tłuszcze, a jednocześnie jest jedną z najmniej kalorycznych ryb.

Najzdrowsze ryby: mintaj

Mintaj, zaraz obok soli, ma najmniej zanieczyszczeń organicznych. Ma delikatne, lekkie mięso i mało ości. Spożywanie mintaja zaleca się kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Najzdrowsze ryby: śledź

Śledź to często zapomniane źródło białka. Jest niskokaloryczny, zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także ma niesamowity smak.

Przepisy na dania z rybą w roli głównej znajdziecie w galerii!