Co to jest tapioka

Tapioka to mąka, która powstaje z manioku - rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Jakiś czas temu tapioka dotarła do Polski i staje się coraz bardziej popularna. Dlaczego? Przeczytajcie.

Tapioka, czyli skrobia z manioku powstaje poprzez zmielenie bulwy manioku. Można z niej uzyskać mąkę, perełki lub płatki.

Tapioka — wartość kaloryczna?

100 g surowej tapioki zawiera ok. 358 kalorii. Ale tapioka jest bardzo chłonna. W wyniku gotowania tapioka pęcznieje od wody i zwiększa swoją objętość. Dzięki temu 100 g ugotowanej tapioki to zaledwie 159 kalorii.

Tapioka – witaminy i minerały

Tapioka to produkt bogaty w wiele cennych witamin i minerałów, m.in. :

  •     cynk;
  •     fosfor;
  •     magnez;
  •     potas;
  •     wapń;
  •     żelazo.
  •     witamina B1 (tiaminę);
  •     witamina B2;
  •     witamina B6;
  •     witamina C;
  •     witamina PP;

Tapioka — właściwości

Tapioka jest produktem hipoalergicznym. Poza tym to idealny produkt dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ w jej składzie nie znajdziemy glutenu.

Tapioka jest lekkostrawna i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. A to dlatego, że węglowodany w niej zawarte, tzw skrobia oporna, są bardzo łatwo przyswajane przez organizm.

Skrobia oporna stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. Dlatego polecana osobom zmagającym się z problemami trawiennymi takimi jak wrzody żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna.

Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, dzięki czemu usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe.

Zawarta w tapioce witamina K pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również mózgu.

Tapiokę można również podawać osobom po zabiegach operacyjnych.

Tapioka - przeciwwskazania

Tapioka wykazuje wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni na nią uważać diabetycy i ograniczać jej spożywanie.

Tapioka – gdzie można kupić

Tapiokę można zakupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się również w asortymencie supermarketów.

Tapioka – jak przechowywać?

Tapiokę najlepiej trzymać w szczelnym pojemniku, by nie chłonęła wilgoci z otoczenia. Sucha tapioka może być tak przechowywana nawet dwa lata.

Tapioka – jak ją podawać?

Cechą szczególną tapioki jest jej neutralny smak, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki i świetnie uzupełnia desery lub będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Chyba najpopularniejszym przysmakiem, którego głównym składnikiem jest tapioka jest tzw. bubble tea.

Przepis na bubble tea znajdziesz tutaj ->>

Tapioki ma podobne zastosowanie jak nasiona chia. W połączeniu z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą kuleczki tapioka tworzy gęstą, żelową masę, która idealnie nadaje się do przygotowania zdrowych deserów.

Deser z tapioki - jak ugotować tapiokę?

Potrzebujemy:

  • cukier trzcinowy lub inny zamiennik cukru
  • mleko kokosowe,
  • szczypty soli
  • ekstrakt z wanilii

Kulki z tapioki zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sól oraz ekstrakt z wanilii.

Zimny napój gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kulki zrobią się miękkie i przezroczyste.
Do tak przygotowanej bazy możemy dodać składniki wedle naszego uznania, owoce, bakalie, albo inne ulubione dodatki.

Tapioka świetnie sprawdza się też jako zagęszczacz do zup, może też zastępować makaron.

Zobacz:

9 sposobów jak zagęścić sos lub zupę ->>

Nasiona tapioki można również namoczyć w soku owocowym lub z cytrusów, i dodawać do drinków.

Tapioka jest nawet wykorzystywana w kosmetyce, ze względu na swoje naturalne właściwości. Wyśmienicie również nadaje się do pudrów, podkładów i antyperspirantów. Absorbuje ze skóry nadmiar łoju.