Co to jest tapioka
Tapioka to mąka, która powstaje z manioku - rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Jakiś czas temu tapioka dotarła do Polski i staje się coraz bardziej popularna. Dlaczego? Przeczytajcie.
Tapioka, czyli skrobia z manioku powstaje poprzez zmielenie bulwy manioku. Można z niej uzyskać mąkę, perełki lub płatki.
Tapioka — wartość kaloryczna?
100 g surowej tapioki zawiera ok. 358 kalorii. Ale tapioka jest bardzo chłonna. W wyniku gotowania tapioka pęcznieje od wody i zwiększa swoją objętość. Dzięki temu 100 g ugotowanej tapioki to zaledwie 159 kalorii.
Tapioka – witaminy i minerały
Tapioka to produkt bogaty w wiele cennych witamin i minerałów, m.in. :
- cynk;
- fosfor;
- magnez;
- potas;
- wapń;
- żelazo.
- witamina B1 (tiaminę);
- witamina B2;
- witamina B6;
- witamina C;
- witamina PP;
Tapioka — właściwości
Tapioka jest produktem hipoalergicznym. Poza tym to idealny produkt dla osób z nietolerancją glutenu, ponieważ w jej składzie nie znajdziemy glutenu.
Tapioka jest lekkostrawna i wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. A to dlatego, że węglowodany w niej zawarte, tzw skrobia oporna, są bardzo łatwo przyswajane przez organizm.
Skrobia oporna stanowi pożywienie dla dobroczynnych bakterii naszego układu pokarmowego. Dlatego polecana osobom zmagającym się z problemami trawiennymi takimi jak wrzody żołądka, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna.
Spożywanie tapioki poprawia produkcję glukozaminy, dzięki czemu usprawnia działanie stawów, a także łagodzi bóle zwyrodnieniowe.
Zawarta w tapioce witamina K pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również mózgu.
Tapiokę można również podawać osobom po zabiegach operacyjnych.
Tapioka - przeciwwskazania
Tapioka wykazuje wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinni na nią uważać diabetycy i ograniczać jej spożywanie.
Tapioka – gdzie można kupić
Tapiokę można zakupić w większości sklepów ze zdrową żywnością. Coraz częściej znajduje się również w asortymencie supermarketów.
Tapioka – jak przechowywać?
Tapiokę najlepiej trzymać w szczelnym pojemniku, by nie chłonęła wilgoci z otoczenia. Sucha tapioka może być tak przechowywana nawet dwa lata.
Tapioka – jak ją podawać?
Cechą szczególną tapioki jest jej neutralny smak, dzięki czemu łatwo przejmuje inne smaki i świetnie uzupełnia desery lub będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.
Chyba najpopularniejszym przysmakiem, którego głównym składnikiem jest tapioka jest tzw. bubble tea.
Przepis na bubble tea znajdziesz tutaj ->>
Tapioki ma podobne zastosowanie jak nasiona chia. W połączeniu z mlekiem, mleczkiem kokosowym lub wodą kuleczki tapioka tworzy gęstą, żelową masę, która idealnie nadaje się do przygotowania zdrowych deserów.
Deser z tapioki - jak ugotować tapiokę?
Potrzebujemy:
- cukier trzcinowy lub inny zamiennik cukru
- mleko kokosowe,
- szczypty soli
- ekstrakt z wanilii
Kulki z tapioki zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. Następnie dodajemy cukier trzcinowy, sól oraz ekstrakt z wanilii.
Zimny napój gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kulki zrobią się miękkie i przezroczyste.
Do tak przygotowanej bazy możemy dodać składniki wedle naszego uznania, owoce, bakalie, albo inne ulubione dodatki.
Tapioka świetnie sprawdza się też jako zagęszczacz do zup, może też zastępować makaron.
Zobacz:
9 sposobów jak zagęścić sos lub zupę ->>
Nasiona tapioki można również namoczyć w soku owocowym lub z cytrusów, i dodawać do drinków.
Tapioka jest nawet wykorzystywana w kosmetyce, ze względu na swoje naturalne właściwości. Wyśmienicie również nadaje się do pudrów, podkładów i antyperspirantów. Absorbuje ze skóry nadmiar łoju.
Komentarze