Tamarillo, cyfomandra grubolistna, zgrabka burakowata czy pomidor drzewiasty to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. W Wenezueli i Argentynie tamarillo uprawiane jest jako roślina ozdobna, natomiast owoce uprawia się głównie w Brazylii, Australii, Kenii i Nowej Zelandii.

Tamarillo - wygląd

Owoc tamarillo rośnie na drzewie i wyglądem przypomina pomidora. Ma podłużny, owalny kształt i gładką skórkę. Wewnątrz ma pestki o ciemnym zabarwieniu, są one rozmieszczone w ten sam sposób, jak u pomidora. W smaku przypomina mango i passion fruit.

Tamarillo – właściwości

Tamarillo to nie tylko ciekawy smak. Zawiera on dużą dawkę witamin i innych cennych właściwości. Kolor świadczy o obecności beta-karotenu, który jest przeciwutleniaczem. Zawiera także witaminy A, B, C, E oraz potas, błonnik i minerały cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń i żelazo.

Witamina A razem z beta-karotenem ochraniają naszą skórę przed wolnymi rodnikami oraz poprawiają jakość naszego wzorku. Witamina E odmładza, a witamina C wspiera układ odpornościowy i wspomaga powstawanie kolagenu. Potas poprawia pracę serca i układu krwionośnego, a także reguluje pH krwi.

Jak jeść tamarillo?

Tamarillo możemy jeść na surowo, wystarczy obrać go ze skórki, ponieważ jest ona cierpka. Im bliżej miąższu, tym owoc jest smaczniejszy. Co więcej, można dodawać go do dżemów i sałatek, ponieważ tamarillo to roślina, która może być traktowana jako owoc oraz jako warzywo.

Tamarillo - gdzie kupić?

Tamarillo staje się coraz bardziej popularne, dzięki czemu możemy coraz częściej znaleźć go w supermarketach i innych dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Dojrzałe owoce przypominają pomidora z delikatnie pomarszczoną skórką. Po zakupie możemy przechowywać go w lodówce od 2 do 7 dni. Tamarillo można także zamrozić.

Dżem z tamarillo i pomarańczy – przepis

Składniki:

  • 1 kg tamarillo
  • 2 pomarańcze
  • szklanka wody
  • 4 ½ szklanek cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Owoce tamarillo nacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  2. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy szklanką cukru.
  3. Czyścimy pomarańcze, kroimy na cienkie plasterki i wkładamy do drugiego garnka i zalewamy szklanką wody.
  4. Oba garnki zostawiamy na noc.
  5. Do pomarańczy wlewamy sok z cytryny i gotujemy.
  6. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut aż zmięknie skórka. Dodajemy tamarillo razem z syropem.
  7. Dodajemy pozostały cukier i gotujemy. Gdy dżem się zagotuje, gotujemy jeszcze 10/15 minut.
  8. Dżem przekładamy do słoików i odwracamy do góry dnem.