Szczaw znany przede wszystkim dzięki zupie szczawiowej wykorzystywany jest nie tylko w kuchni. Od wieków zielarze także go wykorzystują, ponieważ szczaw ma liczne właściwości zdrowotne. Sprawdź jakie!
Szczaw – jak wygląda i gdzie można go znaleźć
Szczaw ma aż 200 odmian, jednak do tych jadalnych należy szczaw zwyczajny, tarczolistny i ogrodowy. W Polsce rośnie na łąkach, w ogrodach i przy brzegach wód. Roślinę poznamy po podłużnych jadalnych listkach i czerwonych kwiatkach. Szczaw ma wyrazisty, kwaśny szczaw i niezliczone właściwości.
Szczaw – właściwości
Właściwości szczawiu mogą pomóc i przy dolegliwościach pokarmowych i przy obrzękach i stłuczeniach. O właściwościach szczawiu wiedzieli już starożytni lekarze, który wykorzystywali wyciągi ze szczawiu na przeróżne dolegliwości. Szczaw zawiera wiele witamin i minerałów (m.in. żelazo, potas, wapń, krzem i magnez). Jakie dolegliwości wyleczy szczaw?
Szczaw na niestrawności
Szczaw jako lek na niestrawności używano już w starożytnym Egipcie – i słusznie! Szczaw zawiera beta-karoten, witaminę A, B2, B6, C i kwas foliowy, dlatego idealnie sprawdzi się w walce z problemami żołądkowymi.
Szczaw zapobiega anemii
Szczaw zawiera wysoki poziom żelaza, dlatego można i zaleca się spożywanie go przy walce z anemią. Co więcej szczaw poprawia wzrost włosów i polepsza dotlenienie organizmu.
Szczaw wspiera odporność
Jeżeli szukacie naturalnego źródła witaminy C, to musicie sięgnąć po szczaw. Roślina wspiera odporność, spowalnia procesy starzenia organizmu i działa przeciwbólowo.
Szczaw poprawia wygląd skóry
Witaminy A i C zawarte w szczawie pomagają w leczeniu chorób skóry. Można używać go w walce z suchością skóry, grzybicą i wysypką. Szczaw stosowany zewnętrznie poradzi sobie z wysypką, obrzękami, stłuczeniami i podrażnieniami skóry.
Szczaw poprawia wzrok
Szczaw poprawia wzrok oraz hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej. Beta-karoten, który także znajdziemy w szczawiu, polepszy ogólną kondycję naszych oczu.
Szczaw na trawienie
Szczaw zawiera błonnik, który ma wpływ na trawienie, a witaminy z grupy B zapewniają nam prawidłową pracę układu nerwowego. Co więcej, szczaw stosowany jest przy chorobach nerek.
Jak przechowywać szczaw?
Szczaw najpierw trzeba znaleźć i zebrać. Można wykorzystać go na świeżo lub przygotować w słoikach na chłodniejsze miesiące.
Aby to zrobić, potrzebujemy słoika, soli oraz garnek.
Najpierw myjemy i szatkujemy świeży szczaw. Następnie solimy go i gotujemy w garnku. Tak przetworzone listki przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie je zamykamy. Pasteryzowany szczaw trzeba przechowywać w chłodnym miejscu.
Jeżeli nie chcemy pasteryzować szczawiu, możemy go zamrozić. Wystarczy umyć go, pokroić i osuszyć. Tak przygotowane listki wystarczy przełożyć do foliowych torebek i włożyć do zamrażalnika.
Szczaw – jak go jeść?
Szczaw można jeść na kilka sposobów. Najpopularniejszym daniem z dodatkiem szczawiu jest zupa. Przepis na nią znajdziecie tutaj.
Można także przygotować dowolną sałatkę z dodatkiem młodych liści szczawiu.
Jeżeli smak szczawiu niezbyt nam odpowiada, wtedy warto sięgnąć po ziołową herbatę z dodatkiem szczawiu.
Komentarze