Syrop z pigwy - na co pomaga?

Na pewno słyszałyście o cudownych właściwościach pigwy, szczególnie cenionych w okresie zachorowań. Pigwa dzięki wysokiej zawartości witaminy C, na 100 g owoców, przypada jej aż 15 mg, wzmocni naszą odporności i uchroni przed niepotrzebnym katarem czy gorączką. Ponad to pigwa jest bogatym źródłem związków mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo!

Pigwa zawiera też pektyny, które odpowiedzialne są za usuwanie toksyn i metali ciężkich z naszego organizmu. W tym owocu znajdziemy również substancje bakteriobójcze i przyspieszające regeneracje naszej skóry. Cenne są też jej nasiona, z których napar działa kojąco podczas stanów zapalnych żołądka.

Syrop z pigwy - na zaburzenia układu pokarmowego

Nasiona pigwy pomagają poradzić sobie z niestrawnością, zgagą i refluksem. Zwalczają również stany zapalne okolic brzucha. Dodatkowo pigwa poprawia trawienie, pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii i zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Syrop z pigwy - na przeziębienie i grypa

Wysoka zawartość witaminy C w pigwie, plasuję ten owoc na liście jednych z najlepszych naturalnych sposobów budowania bariery ochronnej naszego organizmu. Picie rozcieńczonego, koniecznie ciepłą wodą, soku z pigwy z dodatkiem miodu nie tylko będzie pysznym zamiennikiem dla herbaty, ale pomoże nam zwalczyć uciążliwy kaszel oraz doładuje nasz organizm porządną dawką witaminy C.

Syrop z pigwy - dla zdrowej i pięknej skóra

Zarówno pestki, jak i owoce pigwy, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, doskonale działają na skórę, głównie chroniąc ją przed przedwczesnym starzeniem. Oprócz syropu z pigwy, możesz wykonać z tego owocu także kremy i maseczki na twarz.

Syrop z pigwy - przepis

Syrop z pigwy - składniki:

  • owoce pigwy
  • cukier

objętość owoców pigwy powinna być równa objętości cukru. czyli na 1kg pigw 1 kg cukru, na 2k pigw 2 kilogramy cukru

  • duży słoik

Syrop z pigwy - przygotowanie

Umyte owoce kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki i gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę. Wkładamy owoce warstwami do słoika, warstwa owoców, warstwa cukru, aż wypełnimy cały słoik. Odstawiamy na dwa dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by się wszystko mieszało. Po tym czasie możemy przelać sam syrop z pigwy do słoiczków (lub razem z owocami) i spożywać na bieżąco (przechowując w lodówce)
Gdy przygotowujemy syrop także na zimę i chcemy by długo stał, trzeba poddać go pasteryzacji. Wystarczy w tym celu poddać je kąpieli wodnej, przez około 10 minut. – dzięki temu będziemy mogli go przechowywać nawet kilka lat.

Zobacz też:

  

 

   Nalewka z pigwy, czyli pigwówka - przepis ->>