Syrop z cebuli jest bardzo łatwy w przygotowaniu, tani, zdrowy i można go podawać zarówno małym dzieciom jak i dorosłym.
Podaje się go przede wszystkim na kaszel i ból gardła. W przypadku kaszlu zmniejsza ilość śluzu lub zapobiega jego powstawaniu.

Syrop z cebuli - właściwości zdrowotne

Ale oprócz tego zbawiennie wpływa na wiele innych przypadłości.
Cebula jest bogata w wiele cennych składników. SA to między innymi związki siarki, glikozyty, pektynę i glukokininy o działaniu bakteriobójczym. A także bogate zasoby kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza, błonnika pokarmowego i jodu zapewniające działanie przeciwinfekcyjne. Podstawą leczniczego sukcesu cebuli jest jednak zawartość witamin: A, B1, B2, PP, C i fitoncydy.

Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego działania układu immunologicznego i wraz z witaminą B2 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i dróg oddechowych.
Witamina C podnosi odporność organizmu, skraca czas trwania przeziębienia oraz pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych, jak również sprzyja wzrostowi ilości interferonu, który działa antywirusowo.
Fitoncydy charakteryzują się silnym działaniem bakteriobójczym, hamują rozwój wirusów, a nawet zabijają prątki gruźlicy.
Syrop z cebuli dzięki wysokiej zawartości żelaza skutecznie leczy anemię. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega zawałom serca. Syrop z cebuli jest bardzo pomocny w walce z przeziębieniami, spadkiem odporności, wszelkiego rodzaju zakażeniami, chorobami pęcherza i dróg moczowych.

Ostry smak cebuli sprawia, że spożycie syropu przyśpiesza krążenie, co powoduje pocenie się, tak pomocne w przeziębieniu. Dodatkowo syrop z cebuli obniża gorączkę.

Czy syrop z cebuli mogą pić dzieci?

Tak, ten syrop polecają nawet pediatrzy, bo jest całkowicie naturalny. Wzbogacony o czosnek można podawać dzieciom powyżej 2 roku życia. Syrop z wersji podstawowej można podawać dzieciom powyżej 1 roku życia. Młodszym dzieciom, czyli poniżej roku, nie należy podawać syropu z cebuli. Również dzieci, które mają problemy z układem pokarmowym, typu refluks czy wzdęcia nie powinny spożywać syropu z cebuli.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Do przygotowania syropu z cebuli wystarczą dwa składniki.

  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki cukru lub miodu

Cebulę pokrój w drobne cienkie paski, lub kosteczkę i zasyp cukrem lub polej miodem. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin.
Już po 2-3 godzinach można z dna odsączyć do strzykawki 4-5 ml syropu.
Syrop najlepiej robić każdego dnia nowy, żeby uzyskać jak najwięcej cennych składników.
Do cebuli można też dodać drobno pokrojony czosnek, który znany jest z właściwości bakteriobójczych.

Syrop z cebuli - dawkowanie:

5 ml podawać dziecku 2-3 razy dziennie. Jeśli nie lubicie tego smaku, można go podawać strzykawką, taką jak do syropu.

Syrop z cebuli - przeciwwskazania

Z syropu z cebuli powinny zrezygnować osoby z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego