Na rynku dostępnych jest wiele gatunków miodu, a kilka z nich jest w naszych kuchniach szczególnie popularnych. 

Rodzaje miodów 

Za najczęściej spożywane i najpopularniejsze rodzaje miodu uznaje się te należące do następujących gatunków: 

  • spadziowe: najczęściej spotykanym z tej grupy jest miód faceliowy oraz leśny, pozyskiwane ze spadzi (inaczej nazywanej rosą miodową, która pojawia się na liściach lub igłach w zależności od rodzaju drzewa),
  • nektarowe: zaliczamy tu miody akacjowe, lipowe, rzepakowe, wrzosowe, gryczane, wielokwiatowe, popularniejszy gatunek, pozyskiwany z nektarów.

Miód rzepakowy - charakterystyka i właściwości 

Nektar potrzebny do wytworzenia miodu rzepakowego pozyskiwany jest przez pszczoły oczywiście z połaci rzepaku, który kwitnie w Polsce już od kwietnia. Wtedy to owady przerabiają pyłek pozyskany z rzepakowych kwiatów na pyszny, bardzo popularny miód. Prawdziwy miód rzepakowy poznamy po bardzo szybkiej krystalizacji do białej, kremowej konsystencji. 
Właściwości miodu rzepakowego: 

  • wsparcie układu krążenia, 
  • pomoc przy przeziębieniach i ogólnym spadku kondycji fizycznej i psychicznej - ta wersja cukru naprawdę krzepi :), 
  • kojące działanie w przypadku występowania wrzodów żołądka i problemów z układem pokarmowym, 
  • walka z infekcjami układu oddechowego i zwalczanie stanów zapalnych.

Miód lipowy - charakterystyka i właściwości 

Miód lipowy produkowany jest z nektaru, który pszczoły zbierają z kwiatów kwitnących drzew lipy. Jest to miód, który prawdopodobnie jest najzdrowszy wśród wszystkich, naszych propozycji. 
Właściwości miodu lipowego: 

  • działanie przeciwgorączkowe i napotne - to miód najlepszy w walce z grypą i przeziębieniem, 
  • wsparcie funkcjonowania układu oddechowego (głównie górne drogi oddechowe), 
  • kojący wpływ na stres oraz epizody nerwicowe. 

Miód faceliowy - charakterystyka i właściwości 

Miód faceliowy pozyskiwany jest z kwiatów rośliny nazywanej facelią. Ma jasny, niekiedy zielonkawy odcień. Charakteryzuje go piękny, kwiatowy zapach i lekko kwaskowaty posmak - jest idealny dla koneserów miodu. 
Właściwości miodu faceliowego:

  • pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia, wsparcie serca (zwłaszcza przy niewydolności), 
  • oczyszczanie z toksyn pochodzących z nikotyny, alkoholu, a nawet herbaty i kawy
  • wsparcie w leczeniu nieżytu żołądka, chorób trzustki i dwunastnicy), 
  • pomocny w leczeniu astmy oskrzelowej (dobroczynny wpływ na układ oddechowy).

Miód akacjowy - charakterystyka i właściwości 

Miód akacjowy to bardzo wdzięczny, popularny rodzaj miodu. W smaku jest słodki, delikatny, pasujący do wielu potraw i napojów. Ma bardzo jasną barwę, czasami niemal przezroczysty. Krystalizując się przybiera słomkowy kolor. 
Właściwości miodu akacjowego: 

  • działanie antybakteryjne, łagodzące, 
  • koi nerwy, uspokaja i wspiera w stresujących chwilach, 
  • wzmocnienie układu pokarmowego a regeneruje błonę śluzową i jest odpowiedni dla osób zmagających się z chorobą wrzodową, 
  • przeciwdziałanie nadkwasocie, 
  • zapobieganie skurczom. 

Pamiętaj! 
Unikaj długiego podgrzewania miodu w wysokiej temperaturze. Powyżej 60 stopni Celsjusza niszczone są substancje antybiotyczne, czyli te odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości miodów. 

Zachęcamy, by wybierać miody z lokalnychpasiek, od miejscowych pszczelarzy. Miody najlepiej kupować sezonowo, wtedy kiedy dana roślina, z której jest pozyskiwany właśnie kwitnie, a my mamy gwarancje świeżości miodu! :)