Rozpoczęcie roku szkolnego to idealna okazja, aby przemycić w diecie naszych dzieci, zdrowe przekąski. Po lecie pełnym owocowych szaleństw i różnorodności smaków warto przypomnieć dzieciom wakacyjne chwile przygotowując dla nich zdrowe przekąski, które będą doskonałym zamiennikiem dla niezdrowych słodyczy.
Powroty do szkoły bywają trudne, zwłaszcza gdy lato obfitowało w przygody i liczne wyjazdy. Jak zatem przemycić smaki lata do szkolnych murów? To proste – pozwól dziecku pomóc Ci w przygotowaniu smacznych i obfitujących w witaminy i składniki mineralne przekąsek, które będzie mogło włożyć do swojego lunchboxa i zabrać do szkoły. Wspólna kulinarna aktywność nauczy dziecko zaradności i cierpliwości, ale też pozwoli wam zacieśnić więź i poznać się lepiej, natomiast zawarte w przysmaku kokos, orzechy i daktyle dodadzą dziecku energii potrzebnej do tego, aby aktywnie spędzić dzień i wspomóc przyswajanie szkolnej wiedzy. Zastanawiasz się co jest potrzebne do przygotowania przekąski polecanej przez mistrzów? To proste!
Ryżowe kulki mocy z kokosem, orzechami i daktylami
Składniki:
- 1 filiżanka ryżu
- 1 ½ filiżanki mleka owsianego
- 1 laska cynamonu
- Łyżeczka skórki cytrynowej
- ½ filiżanki orzechów włoskich
- 8 daktyli
- 4 łyżeczki miodu
- 1 filiżanka wiórek kokosowych do obtaczania
Przygotowanie:
Namocz ryż przez około 20 minut. Zagotuj mleko owsiane z cynamonem i skórką cytrynową, a następnie odcedź mleko i dodaj do niego ryż. Gotuj miksturę przez 20 minut z 2 łyżkami miodu, a następnie odcedź. Wykorzystując blender kielichowy (np. Beko) za pomocą pulsujących ruchów przygotuj pastę z orzechów, daktyli i reszty miodu. Razem z dzieckiem uformuj z przygotowanej masy małe kulki i pokryj je warstwą ryżu. Obtoczcie kulki w wiórkach kokosowych i pozostawcie do wystudzenia. Smacznego!
Przepis pochodzi z akcji Beko #jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Komentarze