Rozmaryn to krzew pochodzący z terenów położonych w pobliżu Morza Śródziemnego. Rośnie w wielu krajach Europy, Azji Mniejszej, Afryki Północnej i Ameryki Południowej. Nazwa rosmarinus pochodzi od połączenia słów ros, czyli róża i marinus – związany z morzem. Róża morska początkowo wykorzystywana była w ziołolecznictwie. Miała odpędzać złe duchy i chronić organizm przed chorobami. Dziś najczęściej używamy jej w kuchni jako przyprawy do ryb i dań mięsnych. Jednak to nie jedyne zastosowanie rozmarynu! Doskonale sprawdza się on w branży kosmetycznej.

Rozmaryn – właściwości

Rozmaryn to jedna z najpopularniejszych roślin starożytnej medycyny naturalnej. Był powszechnie stosowany jako środek zapobiegający rozmaitym dolegliwościom, a także jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry. Co więcej w czasach starożytnych rozmaryn był postrzegany jako roślina o znaczeniu magicznym. Łączono ją ze szczęściem i uczciwością. Rozmaryn to cenne źródło wartościowych substancji odżywczych, takich jak witaminy A, B2, B6 i C oraz minerały żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz wapń. Co więcej roślina cechuje się wysoką zawartością antyoksydantów, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu skóry.

Rozmaryn możemy wykorzystać na wiele sposobów i w wielu formach. Wykorzystywane są listki świeże, suszone, olej, a nawet kwiaty! Jaka część rośliny działać będzie na naszą skórę?

Rozmaryn dla skóry – działanie

Liście rozmarynu wykorzystywane są głównie ze względu na silne działanie antyoksydantów. Wykazują także silne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu w naturalny sposób poprawiają kondycję skóry. Liście rozmarynu najczęściej dodawane są do kremów przeciwzmarszczowych i maści.

Olej z rozmarynu doskonale sprawdzi się jako naturalny tonik, który zapobiega wiotczeniu skóry. Możemy wmasowywać go w naskórek, aby zapewnić mu jędrność, elastyczność i jedwabistą gładkość. Masaż z użyciem olejku rozmarynowego stymulować będzie prawidłowe funkcjonowanie układu limfatycznego, a tym samym wspomożemy organizm w usuwaniu nadmiaru wody i toksyn.  Olejek z rozmarynu może pomóc złagodzić napięcie nerwowe, stres, jednocześnie poprawiając samopoczucie i łagodząc bóle, dlatego często stosowany jest w aromaterapii. Wdychanie oparów olejku z rozmarynu stymuluje pracę mózgu, co oznacza, że poprawia koncentrację, większa wydajność intelektualną oraz znakomicie poprawia pamięć.

Rozmaryn na włosy

Olejek rozmarynowy możemy stosować także przy pielęgnacji włosów i skóry głowy. Regularne stosowanie olejku na włosy wzmacnia cebulki oraz w naturalny sposób stymuluje porost kosmyków. Napar z rozmarynu powstrzymuje wypadanie włosów. Zawarte w liściach rozmarynu substancje aktywne intensywnie stymulują krążenie krwi, a zatem mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie i siłę cebulek włosów. Wcieranie naparu z rozmarynu w skórę głowy wzmacnia nasadę kosmyków oraz stymuluje ich porost.

Sprawdź też: