Rokitnik jest niezwykle cenioną rośliną głównie ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i odżywcze. Najczęściej znaleźć go można w kosmetykach do skóry przesuszonej, łuszczącej się, podrażnionej, do skóry z oznakami starzenia się i zmarszczkami, a także do skóry zniszczonej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym. Rokitnik ma także zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, kremach i balsamach chroniących skórę przed promieniowaniem UV oraz kosmetykach łagodzących podrażnienia, odmrożenia i oparzenia.

Rokitnik – jak wygląda ta roślina?

Rokitnik, nazywany przez Rosjan „złotem Syberii”  zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Rokitnik zwyczajny to krzew pochodzący z rodziny oliwnikowatych. Ma charakterystyczne drobne, żółte lub pomarańczowe owoce. Rośnie głównie w miejscach dobrze nasłonecznionych, w górach, dolinach, na piaszczystych wydmach blisko morza w środkowej Azji i w Europie.

Rokitnik –  właściwości

Właściwości rokitnika znane były już w starożytności. Najwięcej składników aktywnych, bo aż 190, znajduje się w owocu. Jakie składniki można znaleźć w owocach rokitnika?

  • 14 witamin (witaminy C A, E, F, K, P, B12),
  • 11 mikroelementów (m.in. żelazo, wapń, potas, glin, krzem) ,
  • 18 aminokwasów,
  • 22 kwasy tłuszczowe,
  • antyoksydanty,
  • 42 lipidy.

Szczególną uwagę warto zwrócić na witaminę C, której jest trzy razy więcej niż w czarnej porzeczce! Możemy zjeść 100 g rokitnika i tym samym dostarczymy organizmowi dzienną dawkę witaminy C z dużą nawiązką. Niestety smak rokitnika nie jest najlepszy, jednak możemy zrobić z niego pyszny napar lub nalewkę. Jak wykorzystać działanie rośliny przy pielęgnacji włosów i skóry?

Rokitnik w kosmetyce

Rokitnik zawiera w sobie pokaźną dawkę beta-karotenu, a zatem barwi na pomarańczowo. W związku z tym rokitnik jest naturalnym barwnikiem dodawanym do wszelkiego rodzaju kosmetyków - m.in. do płukanek koloryzujących do włosów i samoopalaczy. Rokitnika znaleźć możemy także w składzie preparatów do opalania, ponieważ pełni funkcję blokera promieni słonecznych.

Działanie rokitnika na skórę

Rokitnik jest częstym składnikiem kremów, m.in. tych przeznaczonych do pielęgnacji skóry suchej, starzejącej się. Zawarty w nim alfa-tokoferol, czyli jedna z form witaminy E, może wygładzić zmarszczki i zmniejszyć szorstkość naskórka. Jakie jeszcze działanie na skórę wykazuje rokitnik?

  • chroni skórę przed promieniami słonecznymi
  • stymuluje proces regeneracji naskórka
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźnia proces starzenia się skóry
  • zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, a więc przywraca sprężystość i zdrowy wygląd skóry
  • wygładza i zmniejsza szorstkość skóry
  • poprawia koloryt skóry
  • rozjaśnia przebarwienia i zmniejsza widoczność blizn
  • łagodzi i leczy oparzenia, odmrożenia i odleżyny
  • leczy i łagodzi zmiany trądzikowe

Działanie rokitnika na włosy

Olej z rokitnika znaleźć możemy w składzie szamponów i odżywek do włosów, ponieważ regeneruje strukturę włosa, a tym samym wpływa na elastyczność i połysk kosmyków. Co więcej rokitnik zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia je od cebulek. Jeżeli borykasz się z łupieżem, sięgnij po naturalne preparaty z rokitnikiem, a z pewnością się go pozbędziesz. Kosmetyki z rokitnikiem stosuj także, gdy:

  • borykasz się z uszkodzoną strukturą włosów,
  • walczysz ze stanami zapalnymi skóry głowy,
  • włosom brakuje połysku.