Izotonik, a właściwie napój izotoniczny to płyn, który uzupełni w naszym organizmie wodę oraz elektrolity stracone na przykład podczas intensywnego treningu lub w trakcie upałów i zapobiega odwodnieniu.

Izotoniki możemy znaleźć na półkach sklepów spożywczych. Bardzo często są one dostosowane do różnych potrzeb i mają różne składy. Najlepszym izotonikiem będzie taki, który przygotujemy samodzielnie. Będzie zawierał węglowodany, minerały i makroelementy, ale dokładne właściwości napoju jak i smak będziemy mogli dostosować do naszych potrzeb.

Izotonik – kiedy po niego sięgać?

Izotonik warto mieć pod ręką podczas długiego wysiłku, na przykład biegu, wycieczki rowerowej czy wyprawy górskiej. Izotonik będzie niezwykle przydatny w trakcie upałów lub w sytuacjach, w których możemy być odwodnieni, na przykład w trakcie choroby lub przy zatruciu alkoholowym.

Domowy izotonik po treningu – przepis

Po treningu potrzebujemy większej ilości węglowodanów, dlatego możemy dostosować do tego nasz przepis na izotonik.

Składniki:

  • ½ l wody
  • 5 dag miodu
  • sok z ½ cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Składniki dokładnie mieszamy, tak aby miód i sól dobrze się rozpuściły.

Domowy izotonik na upały – przepis

Do izotonika możemy dodać orzeźwiające liście mięty, kawałki owoców i inne dodatki.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • łyżka miodu
  • sok z 1 cytryny, limonki, pomarańczy lub grejpfruta (możemy wybrać nasz ulubiony owoc)
  • 1/5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Mieszamy wszystkie składniki, aż miód i sól się rozpuszczą.

Domowy izotonik na kaca – przepis

Jeżeli za tobą impreza i duże ilości alkoholu, koniecznie rozpocznij dzień od izotonika na kaca. Od razu postawi nas na nogi. Możesz popijać go także w ciągu dnia, aby oczyścić organizm ze wszystkich nagromadzonych toksyn. Kluczowym składnikiem jest imbir, który hamuje nudności i pomoże pozbyć się alkoholu z organizmu.

Składniki:

  • ½ litra wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 gramy soli
  • Świeży imbir (ilość dowolna)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do czasu, aż miód i sól się rozpuszczą.