Spis treści:

  1. Podbiał pospolity - kwiaty
  2. Podbiał pospolity - liście
  3. Podbiał pospolity - właściwości zdrowotne
  4. Syrop z podbiału pospolitego
  5. Sok z podbiału pospolitego
  6. Jakie są naturalne preparaty z podbiałem?

Podbiał pospolity - kwiaty

Kwiaty podbiału pospolitego znajdują się w charakterystycznych koszyczkach, które mają średnicę do około 3 cm. Ich znakiem rozpoznawczym są języczkowate kwiaty środkowe, których może się pojawić nawet do 300 sztuk. Kwiaty środkowe są ułożone ku górze, rurkowo-lejkowate. Żółty kwiat podbiału pospolitego jest niewielkich rozmiarów w formie niewielkiego koszyczka, który znajduje się na każdej łodydze. Kwiat podbiału zakwita już na przełomie marca i kwietnia, gdzie w ciągu dnia koszyczek jest otwarty, natomiast nocą zamknięty. Zawiera on związki flawonoidowe, które zawieraja kwas kawowy, karotenoidy oraz rutynę.

Podbiał pospolity - liście

Na łodydze podbiału pospolitego, sięgającej do około 30 cm wysokości znajdują się charakterystyczne liście. Mają one barwę czerwonawą, gdzie w kontraście do nich łodyga jest zielona lub żółtawo-zielona. natomiast liście odziomkowe maja kształt okrągły w stronę sercowego. Ich rozpoznawalnym znakiem jest meszek znajdujący się na spodzie liści. Mają przyjemną w dotyku teksturę i rozłożystością dorównują otwartej dłoni dorosłego człowieka. Są ostre i ząbkowane, a także lekko błyszczące. Największe okazy mogą mieć do 30 cm rozpiętości.

Podbiał pospolity - właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne podbiału pospolitego

Podbiał pospolity jest stosowany pomocniczo w:

  • zapaleniach oskrzeli,
  • astmie,
  • rozedmie płuc,
  • uporczywym kaszlu,
  • bólach gardła,
  • zapaleniu krtani,
  • wypryskach skórnych,
  • odciskach,
  • gojących się ranach,
  • ułatwieniu odkrztuszaniu zalegającej wydzieliny

Podstawowymi składnikami wchodzącymi w skład podbiału pospolitego są:

- estry seskwiterpenowe (tusilagon),

- fitosterole,

- wielocukry: śluzy (8-10%) zbudowane z galaktozy, pentozy i kwasów uronowych; inulina (3%);

- garbniki (5%)

- flawonoidy: kemferol, kwercetyna,

- sole mineralne 16% (mangan, potas),

- olejek eteryczny,

- aminy i amidy (cholina),

- alkaloidy pirolizydynowe: tusilagina, izotusilagina, neotusilagina, senecjonina, senkirkina,

Syrop z podbiału pospolitego

Jak przygotować syrop z podbiału pospolitego?

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania syropu wybierz zarówno łodygi, jak i kwiaty podbiału pospolitego.
  2. Po zebraniu świeżych roślin dokładnie je wypłucz pod bieżącą wodą lub filtrowaną i osusz ręcznikiem papierowym czy bawełnianym.
  3. Pokrój zebrany podbiał i delikatnie skrop alkoholem - najlepiej spirytusem lub wódką.
  4. Pokrój drobno tak, aby swobodnie mógł wydostawać się sok.
  5. Wstaw zioła do wrzącej wody w garnku, wyłącz gaz i pozostaw na kolejny dzień na około 24 h - w ten sposób zioła oddadzą najwięcej właściwości do tworzonego syropu.
  6. Przecedź dokładnie zioła i odlej mieszankę do słoika.
  7. Jeżeli chcesz go przechowywać bez konieczności pasteryzacji, wsyp taką samą ilość cukru, jaka wytworzyła się płynu.
  8. W przypadku pasteryzacji, wystarczy stosunek 1:10 cukru wobec całego wywaru.
  9. Stosuj 2 łyżki na 1/4 szklanki wody 2-3 razy dziennie w stanach uporczywego kaszlu, obniżonej odporności czy alergiach oddechowych.

W późniejszym terminie, w maju, zbieramy kwiaty na Podbiał pospolity - liście0. Jest on niezawodny w przypadku oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wiosennych przeziębieniach czy kaszlu.

Sok z podbiału pospolitego

Jak przygotować sok z podbiału pospolitego?

Przygotowanie:

  1. Zebrane łodyżki oraz kwiaty podbiału należy dokładnie oczyścić pod bieżąca lub filtrowaną wodą.
  2. Delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym lub bawełnianym
  3. Przemywamy kilkoma kroplami spirytusu lub wódki.
  4. Zmiksuj całość za pomocą blendera ręcznego bądź kielichowego.
  5. Do całości wlej tyle wody, aby sucha masa roślinna mogła być nieco rozwodniona.
  6. Przełóż do słoika, a następnie pozostaw na około 12-18 godzin.
  7. Przeciśnij przez gazę i wlej sok do słoiczka.
  8. Tak przygotowany sok z podbiału pospolitego możesz zamrozić w woreczku foliowym lub w kostkarce do lodu.
  9. Sok z jednej porcji rozwadniamy z woda i wypijamy jeden dziennie w przypadku trudności z odkrztuszaniem zalegającej wydzieliny czy przy uporczywym kaszlu.
  10. Nie wyrzucaj suchej masy po odciśnięciu wywaru! Jest doskonała jako kojący opatrunek na ciepło przy siniakach, ranach zewnętrznych oraz wypryskach skórnych.

Jakie są naturalne preparaty z podbiałem?

W Polsce są dostępne już gotowe preparaty fitofarmakologiczne w tym: sok z podbiału z etanolem, liść podbiału suszony, tabletki do ssania na gardło z dodatkiem tymianku oraz syrop z podbiału pospolitego. Działają wspomagająco zarówno przy uporczywym kaszlu, problemach układu oddechowego jak i zapaleniu krtani czy problemie odkrztuszania zalegającej wydzieliny.

Zobacz także:

Podbiał pospolity - liście3

Podbiał pospolity - liście4