Spis treści:

  1. Nalewka pieprzowa - na co pomaga?
  2. Pieprzówka na spirytusie - przepis

Nalewka pieprzowa - na co pomaga?

Nalewka pieprzowa jest stosowana w umiarkowanych ilościach - około 15-20 kropli na porcję ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Najczęściej dodawane jest do niej ziele angielskie, które wspomaga jej działanie. Pieprz zawiera alkaloid o nazwie piperyna, który znajduje się na wierzchniej warstwie skórki. Ona odpowiada za większość właściwości prozdrowotnych.

Jej działanie sprawia, że organizm zużywa zmagazynowane zapasy tłuszczowe, co sprzyja prawidłowemu spadkowi wagi. Nie tylko działa odchudzająco, ale także spowalnia proces powstawania nowych komórek tłuszczowych. Jest doskonałym składnikiem pobudzającym soki żołądkowe, ułatwiające trawienie nawet najtłustszych i ciężkostrawnych potraw.

Pieprz ma właściwości zwiększające absorpcyjność witamin i minerałów. To bardzo istotna kwestia, zwłaszcza dla tych, którzy regularnie suplementują i uzupełniają niedobory. Dodatkowo kurkumina z kurkumy jest lepiej wchłanialna, a co za tym idzie - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i odkażająco. Wspomaga organizm w walce z przeziębieniem i katarem.

Dodatkowo nalewka pieprzowa jest polecana przy niestrawności, pojawiających się biegunkach czy zaparciach. Pomaga regulować trawienie i eliminuje powstające gazy.

Pieprzówka na spirytusie - przepis

Składniki:

  • 30 ziaren pieprzu czarnego,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 500 ml wódki i 500 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Do wyparzonej butelki należy przesypać ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  2. Następnie dodać płynny miód wielokwiatowy lub lipowy.
  3. Zalewamy wódką i spirytusem. Szczelnie zamykamy butelkę i przekładamy do zacienionego miejsca.
  4. Po upływie 2 tygodni nalewka jest gotowa do serwowania.
  5. Za pomocą zakraplacza należy odmierzyć około 15 kropli nalewki.
  6. Dla wzmocnienia jej działania, można dodać parę kropel soku z cytryny.