Owoc kaki pochodzi z obszarów subtropikalnych Azji oraz Ameryki.
Jako pierwsi tę roślinę zaczęli uprawiać Chińczycy i Japończycy. Wykorzystywano ją przede wszystkim do leczenia ran po ukąszeniach węży. Do dziś w chińskiej medycynie ludowej używa się liści kaki na wiele schorzeń, między innymi na łagodzenie stanów zapalnych skóry.
W późniejszym czasie roślinę doceniono w Ameryce (hodowane są w Kalifornii), Hiszpanii i Brazylii.
Drzewo kaki może mieć nawet 18 metrów wysokości.
Owoc kaki ma intensywny pomarańczowy kolor. Nie ma pestek, a w smaku przypomina trochę śliwki, jabłka, a trochę melony. Może być świetną przekąską w ciągu dnia.
Wystarczy umyć owoc i pokroić go w ćwiartki, jedynie obcinając zieloną część od góry.
Owoc należy obrać ze skórki.
W 100 gramach kaki znajduje się ok. 70 kcal. Dla przykładu jabłko ma ich mniej, bo 52 kcal, a banan więcej, bo ok. 100 kcal.
Kaki - właściwości zdrowotne
Owoc kaki zawiera wiele cennych witamin i minerałów:
- kwas askorbinowy (czyli witaminę C),
- karotenoidy,
- polifenole,
- błonnik pokarmowy
- składniki mineralne.
- beta-karoten,
- witaminę B6,
- witaminę K,
- witaminę E,
- a także tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy.
Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce kaki, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.
Jest w nim także zbiór cennych minerałów jak: wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor, a także luteina i zeaksantyna.
Owoc kaki - Właściwości antynowotworowe
Badania naukowców z Mie University z Japonii wskazują, że wyciąg z kaki posiada właściwości antynowotworowe i może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową).
Owoc kaki - Ochrona wzroku
Zwarte w kaki karotenoidy zapewniają prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Polecane są osobom, które dużo czasu spędzają przed komputerem lud telewizorem.
Owoc kaki - Obniżenie poziomu cholesterolu
Regularne spożywanie owoców kaki pomoże obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, trójglicerydów oraz LDL, a zatem korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy i obniża ciśnienie krwi.
Owoc kaki - Pozytywny wpływ na wygląd skóry
Za sprawą wielu naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się skóry, która na dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.
Jak jeść kaki
Kaki można gotować i kandyzować, można podawać surowe jako przekąskę, albo dodawać do sałatek, koktajli, czy deserów.
Komentarze