Ta mikstura to najsilniejszy domowy sposób na przeziębienie i grypę – i naturalna alternatywa dla leków z apteki. Tradycyjna receptura opiera się na składnikach, które od wieków znane są ze swej skuteczności w walce z przeziębieniami i osłabieniem organizmu. Pomoże przede wszystkim w infekcjach dróg oddechowych wywołanych przez wirusy, ale dzięki zawartości czosnku i cebuli, mikstura będzie pomocna również w przypadku infekcji bakteryjnych. Nic dziwnego, że jest często nazywana "naturalnym antybiotykiem".
Co potrafi zdziałać naturalny antybiotyk?
- wzmacnia organizm i odporność
- pomaga pozbyć się wirusów i zapobiega infekcjom wirusowym w przyszłości
- leczy stany zapalne w organizmie
- łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła, kaszel i katar
- ma działanie przeciwgrzybicze (pomaga wyeliminować z organizmu m.in. drożdżaki z rodzaju Candida).
Naturalny antybiotyk – co będzie potrzebne by go przyrządzić?
- 700 ml octu jabłkowego
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
- ¼ szklanki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki startego chrzanu
- 2 świeże papryczki chili
- 2 łyżki kurkumy
Zwróć uwagę na źródło pochodzenia składników. By mikstura faktycznie miała lecznicze właściwości, wszystkie składniki (a zwłaszcza ocet jabłkowy) powinny być naturalne i organiczne, ze sprawdzonych źródeł.
Naturalny antybiotyk – przygotowanie:
Wymieszaj w misce wszystkie składniki (oprócz octu). Następnie przełóż mieszankę do słoika i zalej octem jabłkowym. Zakręć słoik i odstaw go na dwa tygodnie w suche i chłodne miejsce. Przez ten czas trzeba nim kilka razy dziennie energicznie potrząsnąć. Po tym czasie miksturę odcedzamy i przelewamy do butelki. Pozostałe składniki można wykorzystać do doprawienia innych dań.
Jak go stosować?
- Przy przeziębieniu lub grypie - jedna łyżeczka co kilka godzin
- Dla wzmocnienia odporności i organizmu - jedna łyżeczka dziennie. Nie pijemy leku na pusty żołądek.
Na czym polega fenomen tego domowego lekarstwa?
Sekret jego skuteczności tkwi w składnikach. Każdy z nich jest znany ze swych leczniczych i rozgrzewających właściwości, a połączone w jedną miksturę, są prawdziwym postrachem dla wirusów.
Imbir
Ma właściwości rozgrzewające, oczyszcza organizm i pomaga szybciej uporać się z infekcją. Jego korzeń zawiera związki chemiczne, które wzmacniają odporność. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i zapach, jest naturalnym lekarstwem na katar i niedrożne zatoki. Pomoże też na bolące gardło. Sprawdź pozostałe właściwości imbiru >
Czosnek
Zawiera allicynę, która ma właściwości podobne do antybiotyku. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Czosnek pomaga też odbudować florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej.
Cebula
Podobnie jak czosnek, jest uznawana za naturalny antybiotyk. Ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, wspiera odporność i wspomaga odkrztuszanie, dzięki czemu przyniesie ulgę w męczącym kaszlu. Sprawdź przepis na domowy syrop z cebuli >
Chilli
Zawiera kapsaicynę, która działa na nasz organizm rozgrzewająco i napotnie. Dodanie do potraw i napojów odrobiny chilli jest więc idealnym sposobem na szybsze wyjście z choroby.
Zawiera leczniczą kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze - a nawet przeciwnowotworowe! Kumaryna potrafi także zatrzymać namnażanie się wirusów, więc pomaga stłumić chorobę jeszcze zanim ta zdąży rozwinąć się na dobre.
--
Zobacz też: Najlepsze domowe syropy na przeziębienie >>>
Komentarze