Składniki na nalewkę z orzechów (I etap)
- 15 – 20 orzechów włoskich, zebranych najlepiej w lipcu, ale może i sierpniowe będą dobre. Orzechy są dobre, jeśli dadzą się przekroić nożem.
- ostry nóż do krojenia orzechów
- 1/2 litra 96% spirytusu
- duży słoik
- Rękawiczki
Na początku należy umyć orzechy. Następnie koniecznie zakładamy rękawiczki (orzechy bardzo brudzą ręce) i kroimy orzechy na ćwiartki, albo plastry.
Pokrojone orzechy wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 7 dni.
Składniki na nalewkę z orzechów (II etap)
- orzechy zalane spirytusem (po 1 tygodniu nastawu)
- 1/8 świeżej gałki muszkatołowej
- 1/3 gwiazdki anyżu
- 3 ziarenka czarnego pieprzu: całe
- 1/2 litra wody
- 300 g cukru
Przygotowanie:
Gałkę muszkatałową i anyż rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu.
Wodę i cukier łączymy w syrop i gotujemy a następnie studzimy.
Do nastawu dolewamy ostudzony syrop i dorzucamy przyprawy mielone oraz pieprz.
Wstrząsamy, by wszystko się dokładnie wymieszało i odstawiamy na 4 miesiące.
Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wlewamy ponownie do słoika.
Zostawiamy na następne 4 – 6 tygodni, aż osad opadnie na dno.
Zlewamy delikatnie klarowny napój pozostawiając na dnie osad.
Osad filtrujemy i to co przepłynęło przez filtr dodajemy ponownie do nalewki.
Odstawiamy – najlepiej na rok.
Komentarze