Nalewka z zielonych orzechów włoskich jest bardzo pomocna we wszelkich dolegliwościach żołądkowych. Niedojrzałe, zielone orzechy włoskie mają silne właściwości bakteriobójcze, dlatego jeden kieliszek nalewki może nam pomóc przy zatruciu lub innych dolegliwościach układu pokarmowego.

Nalewka z orzecha pomaga w leczeniu zaparć, zatrucia pokarmowego oraz wspomaga leczenie grypy żołądkowej. Wspomaga również leczenie biegunki, hemoroidów oraz zatrucia bakteriami gronkowca i paciorkowca.
Stosowana zewnętrznie zapobiega zapaleniu ropnym trądzikiem, żylakom i nadmiernej potliwości stóp.

Nalewka z orzechów  - przepis (I etap)

Składniki:

  •     15 – 20 orzechów włoskich, zebranych najlepiej w lipcu, ale może i sierpniowe będą dobre. Orzechy są dobre, jeśli dadzą się przekroić nożem.
  •     ostry nóż do krojenia orzechów
  •     1/2 litra 96% spirytusu
  •     duży słoik
  •     rękawiczki

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć orzechy.
  2. Następnie koniecznie zakładamy rękawiczki (orzechy bardzo brudzą ręce) i kroimy orzechy na ćwiartki, albo plastry.
  3. Pokrojone orzechy wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
  4. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 7 dni.

Składniki na nalewkę z orzechów (II etap)

Składniki:

  • orzechy zalane spirytusem (po 1 tygodniu nastawu)
  • 1/8 świeżej gałki muszkatołowej
  • 1/3 gwiazdki anyżu
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu: całe
  • 1/2 litra wody
  • 300 g cukru

Przygotowanie:

  1. Gałkę muszkatołową i anyż rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu.
  2. Wodę i cukier łączymy w syrop i gotujemy a następnie studzimy.
  3. Do nastawu dolewamy ostudzony syrop i dorzucamy przyprawy mielone oraz pieprz.
  4. Wstrząsamy, by wszystko się dokładnie wymieszało i odstawiamy na 4 miesiące.
  5. Po tym czasie przecedzamy nalewkę i wlewamy ponownie do słoika.
  6. Zostawiamy na następne 4 – 6 tygodni, aż osad opadnie na dno.
  7. Zlewamy delikatnie klarowny napój pozostawiając na dnie osad.
  8. Osad filtrujemy i to co przepłynęło przez filtr dodajemy ponownie do nalewki.
  9. Odstawiamy – najlepiej na rok.

Dobra rada:

W przypadku, gdy nie zdążymy zebrać orzechów nim stwardnieją, warto poczekać do momentu, aż będą dojrzałe. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie nalewki z przegródek orzechów włoskich. Świetnie działają na krążenie oraz wzmacniają serce. Można również zalać przegródki ciepłą wodą i pozostawić na cały dzień. Pite regularnie wzmacniają pracę układu krążenia.