Spis treści:

  1. Kiszone różyczki kalafiora
  2. Czerwona kapusta kiszona
  3. Kiszone buraki

Kiszone różyczki kalafiora - przepis

Składniki:

  • kalafior biały lub romanesco,
  • na litr wody 1 łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kwiatostany kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • ewentualnie 3 łyżeczki solanki z poprzedniego kiszenia.

Przygotowanie:

  1. Kalafior dokładnie oczyść z liści i osyp z piasku. Możesz go tez włożyć do dużej miski wypełnionej wodą i octem jabłkowym, aby wyszły pozostałości insektów.
  2. Podziel kalafior na drobniejsze różyczki i przełóż do słoika. Ułóż ciasno i przełóż przyprawy. Zalej przygotowaną solanką i dolej wcześniejszej, jeżeli taką posiadasz.
  3. Po około 4 dniach będzie gotowy do jedzenia, natomiast po 10-14 dniach będzie najlepszy!

Czerwona kapusta kiszona

Składniki:

  • główka kapusty czerwonej,
  • sól
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kwiatostany kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie oczyść z wierzchnich liści, które mają najwięcej piasku i innych osadów. Przemyj całą główkę.
  2. Ugnieć kapustę z solą rękoma lub tłuczkiem, aby nieco zmiękła.
  3. Poszatkuj drobno i przełóż do słoików. Dodaj przyprawy. Jeżeli chcesz, aby smak był nieco bardziej korzenny, dodaj gwiazdkę anyżu lub kardamon.
  4. Będzie gotowa już po około 4 dniach, ale mocniejszy aromat uzyskamy po około 8 dniach. Chcąc powstrzymać proces kiszenia przełóż ją do lodówki i dodawaj do obiadu.

Kiszone buraki

Składniki:

  • buraki czerwone długie,
  • na litr wody 1 łyżka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kwiatostany kopru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • ewentualnie 3 łyżeczki solanki z poprzedniego kiszenia.

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie umyj i oczyść skórkę. Następnie poszatkuj w drobną kostkę lub kawałki.
  2. Przełóż do słoików i ułóż ciasno tak, aby po wlaniu solanki nie wypływały na wierzch.
  3. Dodaj przyprawy i solankę.
  4. Buraki są dobre po około 6-8 dniach. Zakwas buraczany to idealny probiotyk, który pozytywnie wpływa na wzmocnienie odporności.

Buraki długie są rekomendowane najczęściej do kiszenia ze względu na swój aromat i słodkawy posmak, nie oznacza to jednak, ze nie możemy przygotować kiszonki z innych odmian. Chcąc urozmaicić zakwas, możemy dodać kurkumy, imbiru czy kardamonu, aby miał nieco bardziej azjatycki sznyt.