Ajurweda to według autorów książki – nauka o zdrowiu i życiu, która uczy patrzeć na swój organizm wielopoziomowo. Dzięki niej można połączyć wzajemne zależności łączące ciało, umysł, środowisko, relacje z społeczne z wewnętrzną energią (określaną też jako dusza). To także zobaczenie, że częściej chorujemy pracując w stresie lub mając nieuporządkowane emocje.

Jak zwiększyć odporność?

Karolina i Maciej Szaciłło konsultując się ze specjalistami opowiadają o zdrowym odżywianiu w duchu ajurwedy. Zdaniem konsultanta ajurwedyjskiego – Przemka Wardejna - chorobą w ajurwedzie jest stan doświadczania najmniejszych zmian w funkcjonowaniu organizmu. Autorzy podsuwają sposoby jak zachować stan równowagi, aby wesprzeć system immunologiczny. Karolina Szaciłło w rozmowie z Przemkiem Wardejnem nakreśla, po jakie posiłki należy sięgać, a czego unikać. Na przykład nie poleca się łączenia nabiału z owocami.

Jak radzić sobie ze stresem?

W kolejnym rozdziale książki opublikowanej przez Wydawnictwo Słowne autorzy opowiadają, jak oswoić stres. Starają się pokazać, w jaki zdrowy sposób można okiełznać emocje i ich nie osądzać. Istotnym wątkiem przewijającym się w książce jest prawidłowe funkcjonowanie jelit. W tym rozdziale poświęcono sporą uwagę na kiszonki. W rozdziale „Jedzenie, które wzmacnia” omówiono zasady z dr nauk o zdrowiu, Hanną Stolińską. Dowiadujemy się, czym jest układ odpornościowy i jakie są objawy oraz skutki obniżonej odporności. Autorzy przybliżają nam napoje mocy np.: kombuczę z zielonej herbaty z dodatkiem truskawek lub malin czy też wiosenny koktajl mocy.

Zobacz: Kombucha – co to za napój i jak go zrobić? ->>

Przepis na odporność

To, co wyróżnia „Projekt odporność” od innych publikacji na temat ajurwedy to korzystanie ze zdań ekspertów oraz podział przepisów ze względu na sezonowość oraz rodzaj posiłków. Mamy klasyfikację na „Wiosna/lato” oraz „Jesień/zima” i pomysłami na śniadanie, obiad, kolacje i desery. Uwagę przykuwa przepis na pełnowartościową pizzę na gryczanym spodzie albo rozgrzewającą zupę dyniową z prażonym curry.

Książka „Projekt odporność. Dieta, porady, sprawdzone sposoby” autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłłów to interesujący przewodnik po zasadach ajurwedy dla początkujących. Jeśli interesuje was, jak zmienić nie tylko sposób odżywiania, ale wpłynąć na wszystkie funkcje organizmu, to sięgnijcie po tę publikację. Książka miała premierę 29 września.