Dla niektórych rarytas, dla innych wróg na talerzu - natka pietruszki. Dlaczego warto się do niej przekonać? Jaki wpływ na nasz organizm ma pietruszka? Odpowiadamy!

Pietruszka – właściwości

Natka pietruszki to prawdziwy superfood! Posiada bardzo wysoką dawkę witaminy C – nawet trzykrotnie większą od cytrusów. Bogata jest także w żelazo, które pomaga organizmowi w wytwarzaniu czerwonych krwinek. W pietruszce znajdziemy także witaminę K, która pomaga w krzepnięciu krwi. Zawiera naturalne przeciwutleniacze, w tym witaminy A, C i E, które pomagają chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem toksyn środowiskowych i wolnych rodników. Jest również źródłem magnezu, fosforu, sodu, potasu, miedzi, wapnia, manganu i cynku. Natka pietruszki zwiększa ponadto wchłanianie pierwiastków.

Natka pietruszki odchudza?

Tak! Natka pietruszki może wesprzeć nas w procesie odchudzania. Wspomaga procesy trawienia, a także wspiera wątrobę i pracę nerek. Jak natka pomoże nam zgubić nadprogramowe kilogramy? Zielenina przyspiesza procesy trawienia, dzięki czemu szybciej spalamy dostarczone w posiłkach kalorie. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu możemy szybko oczyścić organizm z zalegających toksyn.

Pietruszka odświeża oddech

Natka pietruszki odświeża oddech! Tak naprawdę pietruszka, w większym stopniu niż mięta, ma wpływ na zapach z ust. Żucie natki może nawet usunąć zapach tytoniu!

Pietruszka wpływa na skórę i wzrok

Natka pietruszki jest bombą karotenową, dzięki czemu może poprawić stan skóry i wzroku. Czy wiesz, że garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A? Gdy połączymy ją z orzechami lub oliwą będziemy mieć pewność, że witamina rozpuści się w tłuszczu.

Pietruszka na niedobór żelaza

Masz problem z niedoborem żelaza? Jedz pietruszkę! Niespełna 100 g natki zawiera aż 5 g żelaza, a obecność witaminy C i kwasu foliowego sprawia, że jest ono dobrze przyswajalne.

Pietruszka – uprawa

Pietruszka nie dość, że zdrowa to doskonale sprawdzi się w doniczkowych uprawach! Możemy hodować ją przez cały rok. Jedyne czego potrzebuje to dobrze nasłoneczniony parapet.

Zobacz również:

O czym warto wiedzieć przy hodowaniu pietruszki? Gdy przyjdzie pora na przesadzenie jej do większej doniczki, musimy wybrać odpowiednią ziemię. Pietruszka nie lubi kwaśnego podłoża, dlatego kupując ziemię warto wybrać tę zasadową, bogatą w składniki odżywcze. Jeżeli chodzi o podlewanie warto wyznawać zasadę złotego środka, aby było wilgotno, ale niezbyt mokro.  Za suche podłoże sprawi, że pietruszka przestanie rosnąć i zwiędnie. Zbyt duża wilgotność może skończyć się rozwojem grzybów i gniciem. Najbezpieczniej podlewać roślinę dostarczając wodę do podstawki, aby sama mogła czerpać z niej wodę.

Pietruszka – przechowywanie

Gdy zdecydujemy się na zebranie natki pietruszki musimy liczyć się z tym, że będzie ona świeża przez około 3-4 dni, a wartości odżywcze zieleniny będą zmniejszać się z każdą godziną. Dlatego też najzdrowiej jeść pietruszkę na bieżąco, prosto z doniczki.

Jeżeli kupujesz pęczek pietruszki i nie chcesz zużyć całego na raz, możesz ją zamrozić. Umytą, osuszoną ręcznikiem natkę, drobno siekamy, wkładamy do szczelnego pojemnika i zamrażamy. Dzięki temu pietruszka zachowa swój smak jak i wartości odżywcze.

Sok z natki pietruszki – przepis

Picie soku z natki pietruszki to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi ogromnej dawki witamin i minerałów. Sok z natki pietruszki zapobiega nadmiernemu rozrostowi flory bakteryjnej w jamie ustnej, a także korzystnie wpływa na stan cery oraz krzepliwość krwi.

Składniki:

  • pęczek umytej i drobno pokrojonej natki pietruszki (bez łodyżek)
  • ½ l wody
  • 1 cytryna obrana bez pestek (możemy zastąpić ją pomarańczą, grejpfrutem lub ananasem)
  • opcjonalnie 4-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na maksymalnej mocy. 
  2. Przed podaniem przelewamy sok przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych skrawków liści. 

Natka pietruszki – przeciwwskazania

Przed włączeniem natki pietruszki do codziennej diety warto zastanowić się, czy nie występują żadne przeciwwskazania co do jej spożywania. Większe ilości niewskazane będą dla osób z chorobami nerek, ponieważ poza właściwościami prozdrowotnymi natka pietruszki zawiera kwas szczawiowy, który może zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Pamiętajmy jednak , że nawet u osób z kamicą, szczypta natki dodana do obiadu nie powinna stanowić problemu.

Sprawdź też: