Spis treści:

  1. Nalewka z zielonych szyszek sosny - przepis
  2. Właściwości

Nalewka z zielonych szyszek sosny - przepis

Składniki:

  • dwie garście zielonych szyszek sosny,
  • litr spirytusu lub wódki,
  • 5 łyżek miodu gryczanego lub wielokwiatowego.

Przygotowanie:

  1. Wyparzamy większy szklany słój i przekładamy na ściereczkę do wyschnięcia.
  2. Następnie czyścimy wszystkie zebrane szyszki.
  3. Bardzo ważna uwaga: należy zbierać je w ogrodach, na nieużytkach lub innych areałach roślinnych z wyłączeniem lasu.
  4. Przekładamy je do słoika - najlepiej pokrojone w mniejsze plasterki lub kawałki.
  5. Zalewamy wódką lub spirytusem. Możemy dodać cynamon lub anyż dla wzmocnienia smaku.
  6. Pozostawiamy w zamknięciu na 2-3 miesięcy.
  7. Następnie zlewamy i dodajemy miód.
  8. Zamykamy szczelnie w butelce na około miesiąc.
  9. Po tym czasie możemy spożywać nalewkę w przypadku dolegliwości gardła jak chrypa czy kaszel. Dodatkowo wspomaga odporność. Jest równie zdrowa co syrop z pędów sosny!

Właściwości zdrowotne

Właściwości nalewki z zielonych szyszek sosny:

  • działa wykrztuśnie, jeżeli zalega uporczywa wydzielina,
  • wspomaga układ odpornościowy w walce z bakteriami,
  • zmniejsza wydzielinę z nosa i uspokaja katar sienny,
  • pomocna przy chrypce,
  • wspomaga leczenie kaszlu suchego,
  • działa naturalnie podczas leczenia grypy czy przeziębienia,
  • działa ochronnie na organizm w stanach zmęczenia,
  • zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalnie,
  • dodatkowo szyszki są bogactwem witaminy C,
  • sole mineralne regulują gospodarkę wodną w organizmie.