Spis treści:

  1. Nalewka z podagrycznika - prosty przepis
  2. Nalewka z podagrycznika właściwości

Nalewka z podagrycznika - prosty przepis

Składniki:

  • 100 g liści podagrycznika,
  • 100 g liści pokrzywy,
  • spirytus (na zwilżonej ściereczce)
  • białe wino wytrawne.

Przygotowanie:

  1. Liście podagrycznika dokładnie obmywamy pod bieżącą wodą
  2. To samo wykonujemy z liśćmi pokrzywy - najlepiej założyć gumowe rękawiczki do tej czynności.
  3. Osuszamy obydwa zioła za pomocą ręcznika papierowego lub bawełnianego.
  4. Siekamy na drobniejsze kawałki na desce do krojenia
  5. Wszystkie zioła osuszamy dodatkowo zwilżoną ściereczką spirytusem, aby odkazić.
  6. Przekładamy do dużego słoja i zalewamy białym winem.
  7. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3-4 miesiące.
  8. Po tym czasie odkręcamy słój i przefiltrowujemy przez gazę.
  9. Powinna być koloru bursztynowego.
  10. Należy wypijać kieliszek w przypadku osłabionej odporności oraz dolegliwości kostno-stawowych.

Nalewka z podagrycznika - właściwości. Na co jest?

Nalewka z podagrycznika - na co jest?

Właściwości:

  • regularnie stosowany oczyszcza i odtruwa organizm,
  • wspomaga trawienie i przemianę materii,
  • wspomaga pracę układu moczowego,
  • reaguje na stany zapalne stawów,
  • lekkie działanie sedatywne,
  • wspomaga pielęgnację skóry wrażliwej,
  • zewnętrznie goi rany i podrażnienia