Przepis na nalewkę z ognika szkarłatnego

Składniki:

  • 1,5 kilograma owoców ognika szkarłatnego,
  • litr wódki,
  • litr spirytusu,
  • kilka goździków,
  • 2 laski cynamonu,
  • skórka z cytryny,
  • pół szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe owoce ognika szkarłatnego dokładnie umyj lub wyszoruj za pomocą szczoteczki,
  2. Pozbądź się łodyżek i liści, które pozostaną na owocach.
  3. Przełóż owoce do słoika.
  4. Dodaj goździki, cynamon, startą skórkę z cytryny oraz opcjonalnie pieprz, jeżeli chcesz, żeby była bardziej rozgrzewająca.
  5. Wlej spirytus i wódkę.
  6. Zakręć przykrywkę i przełóż do ciemnego i chłodnego miejsca na około 2 miesiące.
  7. Po tym czasie zlej całość i wlej miód do owoców.
  8. Pozostaw na około 2 tygodnie do powstania maceratu.
  9. Po tym czasie połącz nalew z maceratem i zlej do butelek.
  10. Po miesiącu jest gotowa do spożycia w niewielkich ilościach.

Właściwości ognika szkarłatnego

Ognik szkarłatny to roślina o właściwościach leczniczych. Jest mniej znana niż jarzębina czy rokitnik, ale równie warta uwagi. Korzeń ognika jest stosowany w przypadkach oczyszczania organizmu z toksyn oraz po przebytych infekcjach. Korzeń to także składnik wspomagający leczenie migren, bolesnych miesiączek czy bólów zęba.

Nie tylko korzeń czy owoce są stosowane jako środek wspomagający leczenie - liście wykazują działanie lecznicze w przypadku nieżytów żołądka, przy biegunkach czy innych problemach trawiennych. Wystarczy zastosować z nich napar. To także nieoceniony składnik obniżający ciśnienie krwi oraz stosowany w chorobach serca.

Ognik może mieć zastosowanie także w okładach - w zapaleniu spojówek, stanach ropnych i innych schorzeniach liście wspomagają gojenie stanów infekcyjnych i zmęczenia oczu.

Przepis na dżem z ognika szkarłatnego do herbaty

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg owoców ognika szkarłatnego,
  • szklanka cukru lub miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżeczki pektyn,
  • sok z jednej wyciśniętej cytryny,
  • sok z jednej wyciśniętej pomarańczy,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Zobacz również:

  1. Owoce ognika szkarłatnego dokładnie oczyszczamy pod bieżącą wodą za pomocą szczoteczki.
  2. Przesypujemy do garnka.
  3. Dusimy pod przykryciem razem z sokiem z cytryny i pomarańczy.
  4. Dosypujemy cynamon, sól oraz pektyny.
  5. Dusimy przez 30 minut na wolnym ogniu powoli dolewając miód.
  6. Całość miksujemy za pomocą blendera.
  7. Warto poczekać, aż cała masa ostygnie, aby nie stępić ostrzy blendera lub miksera.
  8. Przekładamy do słoików i wekujemy w dużym garnku z wodą przez 15 minut.
  9. Po tym czasie przekładamy do góry dnem na blat wyłożony ściereczką.
  10. Dżem z ognika szkarłatnego doskonale nadaje się jako konfitura do rozgrzewającej herbaty.