Wykorzystaj sezon na mandarynki. Nalewka z mandarynek to doskonały trunek na zimowe wieczory, ale przede wszystkim na świąteczny czas. Jej aromat pokochają dorośli domownicy.
Nalewka z mandarynek
Składniki:
- 25 mandarynek,
- 2 litry spirytusu,
- 2 litry wody,
- 500 g cukru,
- 2 laski cynamonu.
Przygotowanie:
- Początkowo wyparzamy skórki mandarynek, aby oczyścić z wierzchniej warstwy pestycydów - możemy zastosować także moczenie w occie, a kolejno w sodzie oczyszczonej.
- Obieramy ze skórki i wyciągamy segmenty mandarynek. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika i zalewamy spirytusem.
- Zakręcamy szczelnie słoik i przekładamy do suchego i zaciemnionego miejsca na 2 tygodnie.
- Po tym czasie przelewamy owoce przez sitko i zlewamy płyn.
- Zagotowujemy wodę z cukrem i dodajemy laski cynamonu.
- Łączymy nalew alkoholowy z syropem i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy.
- Odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
Komentarze