Nalewka z mandarynek

Składniki:

  • 25 mandarynek,
  • 2 litry spirytusu,
  • 2 litry wody,
  • 500 g cukru,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Początkowo wyparzamy skórki mandarynek, aby oczyścić z wierzchniej warstwy pestycydów - możemy zastosować także moczenie w occie, a kolejno w sodzie oczyszczonej.
  2. Obieramy ze skórki i wyciągamy segmenty mandarynek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Przekładamy do wcześniej wyparzonego słoika i zalewamy spirytusem.
  4. Zakręcamy szczelnie słoik i przekładamy do suchego i zaciemnionego miejsca na 2 tygodnie.
  5. Po tym czasie przelewamy owoce przez sitko i zlewamy płyn.
  6. Zagotowujemy wodę z cukrem i dodajemy laski cynamonu.
  7. Łączymy nalew alkoholowy z syropem i przelewamy do butelek. Szczelnie zamykamy.
  8. Odstawiamy w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.