Nalewka z łupin i przegród orzecha włoskiego

Składniki:

  • 30-40 łupin orzecha włoskiego,
  • 30-40 przegródek orzecha włoskiego,
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 litry wódki,
  • szklanka miodu lipowego lub spadziowego (intensywniejszy kolor i nalewka).

Przygotowanie:

  1. Łupiny i przegrody orzecha włoskiego należy dokładnie wysuszyć i pozbyć się wszelkiej wilgoci.
  2. Dla pewności można przełożyć do piekarnika nastawionego na 40 stopni Celsjusza i suszyć przez 2 godziny.
  3. Następnie kruszymy łupiny i przegródki w moździerzu i przesypujemy do dużego słoika.
  4. Dodajemy rodzynki do łupin.
  5. Zalewamy wódką i delikatnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 3 miesiące do piwnicy.
  6. Po tym czasie zlewamy całość i odsączamy płyn.
  7. Dodajemy miód i mieszamy.
  8. Przekładamy do butelek i szczelnie zamykamy.
  9. Odkładamy na 3 miesiące.

Właściwości zdrowotne

Nie tylko nalewka z zielonych orzechów ma zbawienne właściwości, które wzmacniają nasz organizm zwłaszcza, gdy mamy problemy żołądkowe. Ta z łupin i przegródek jest równie wzmacniająca:

  • uzupełnia niedobory jodu - przegródki orzecha włoskiego to bogactwo tego pierwiastka,
  • to doskonały środek antyseptyczny, ma właściwości przeciwbakteryjne,
  • ze względu na dużą ilość tanin, pomaga w walce z biegunką,
  • wspomaga terapię rozregulowanego układu hormonalnego,
  • wspomaga leczenie bólu stawów,
  • poprawia metabolizm.