Akacja rośnie w Polsce niemal wszędzie. Na przełomie maja i czerwca obsypuje się pięknymi kiśćmi białych kwiatów. Warto je zerwać i przygotować z nich nalewkę. Jest nie tylko pyszna, ale tez bardzo zdrowa.

O zdrowotnych właściwościach kwiatów akacji przeczytasz tutaj ->>

Nalewka z kwiatów akacji - przepis

Kwiaty akacji zbieramy w słoneczny, suchy dzień, w miejscu jak najbardziej oddalonym od dróg. Kwiaty są delikatne, więc najlepiej wkładać je do dużego, przewiewnego kosza wiklinowego, by ich nie uszkodzić. Kwiatki dokładnie obieramy z łodyżek i zielonych części. Najlepiej do nalewki dodać same płatki kwiatów, co niestety zajmie trochę czasu, ale warto!

Przepis na nalewkę akacjową jest prosty i co ważne akacjówkę można spożywa już po czterech miesiącach!

Składniki:

  • 150 g płatków akacji
  • 1 l wódki
  • 0,5 l wody
  • 300 g cukru
  • 1 laska wanilii

Nalewka z kwiatów akacji - przygotowanie:

Połowę wody gotujemy i studzimy. Do słoja wkładamy obrane płatki akacji i przekrojoną na pół wanilię, zalewamy spirytusem oraz wodą i odstawiamy na miesiąc. Codziennie pamiętamy by potrząsnąć słojem.

Po miesiącu gotujemy pozostałą wodę z cukrem i studzimy. Zimnym syropem zalewamy nalewkę. Szczelnie zamykamy słój i mieszać zawartość potrząsając słojem.

Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy nalewkę, filtrujemy i rozlewamy do butelek.

Nalewkę akacjową podawać najlepiej schłodzoną.