Nalewka z kurkumy z imbirem

Składniki:

  • szklanka obranej i startej kurkumy,
  • 1,5 szklanki spirytusu lub wódki,
  • 1,5 szklanki miodu wielokwiatowego,
  • szklanka soku z grejpfrutów,
  • skórka z grejpfrutów,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta mielonego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Kurkumę należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Włożyć do wyparzonego słoika i połączyć z sokiem z grejpfrutów.
  2. Następnie wymieszać z miodem, pieprzem i mielonym imbirem.
  3. Zalej wódką lub spirytusem i odstaw w zacienione miejsce przynajmniej na 3 miesiące.
  4. Po tym czasie zjem przez filtr nalewkę i przelej do butelki.
  5. Tak przygotowaną nalewkę można pić w okresie przeziębień i osłabionej odporności.