Spis treści:

  1. Nalewka z brusznicy na miodzie
  2. Nalewka z brusznicy na wódce

Nalewka z brusznicy na miodzie

Składniki:

  • 1,5 kilograma borówki brusznicy,
  • 250 ml miodu,
  • litr spirytusu,
  • litr wody.

Przygotowanie:

  1. Zebrane borówki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie odcedź na sitku. Owoce przełóż do dużego słoja i lekko zgnieć, aby puściły sok.
  3. Zalej spirytusem i odłóż przynajmniej na miesiąc do dwóch.
  4. Po tym czasie przecedzamy nalew spirytusowy.
  5. Przygotowujemy syrop z wody i miodu gotując na wolnym ogniu. Łączymy ze sobą i jeszcze raz dokładnie przecedzamy.
  6. Zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 3-4 miesiące.

Nalewka z brusznicy na wódce

Składniki:

  • 1,5 kilograma borówki brusznicy,
  • pół kilograma cukru,
  • pół litra spirytusu,
  • pół litra wódki,
  • litr wody.

Przygotowanie:

  1. Zebrane borówki dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie odcedź na sitku. Owoce przełóż do dużego słoja i lekko zgnieć, aby puściły sok.
  3. Zalej mieszanką wódki i spirytusu i odłóż przynajmniej na miesiąc.
  4. Po tym czasie przecedzamy nalew alkoholowy.
  5. Przygotowujemy syrop z wody i cukru gotując na wolnym ogniu. Łączymy ze sobą i jeszcze raz dokładnie przecedzamy.
  6. Zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 3-4 miesiące.