Spis treści:

  1. Nalewka z babki lancetowatej
  2. Syrop z babki lancetowatej

Nalewka z babki lancetowatej

Składniki:

  • 300 g liści babki lancetowatej,
  • 150 g cukru,
  • litr wódki lub spirytusu,
  • anyż lub laska cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Liście babki lancetowatej należy zbierać z dala od fabryk oraz pól uprawnych, na których stosowane są chemiczne środki ochrony roślin.
  2. Przekładamy poszarpane lub pokrojone liście  do słoika i zasypujemy cukrem.
  3. Po 3 dniach przecedzamy lekki syrop.
  4. Jeżeli chcemy zwiększyć nieco moc - można zmiksować liście i dodać łyżeczkę soku.
  5. Zalewamy spirytusem lub wódką.
  6. Przekładamy do butelki i zamykamy szczelnie.
  7. Jest gotowa do rozlania po około 3 miesiącach.
  8. Doskonale sprawdza się przy przeziębieniu oraz lekkim bólu gardła.
  9. Niektóre osoby mogą być uczulone na babkę lancetowatą, dlatego wstępnie warto wykonać test alergiczny.

Od dziś do niedzieli promocje w home&you Drugi produkt -90%.

Syrop z babki lancetowatej

Składniki:

  • 100 g liści babki lancetowatej,
  • 100 ml wody przefiltrowanej,
  • 150 g cukru drobnego,
  • 40 ml wódki.

Przygotowanie:

  1. Liście babki lancetowatej należy zbierać z dala od fabryk oraz pól uprawnych, na których stosowane są chemiczne środki ochrony roślin.
  2. Przemywamy pod bieżąca wodą liście i dokładnie osuszamy. Następnie blendujemy wraz z wodą i przecedzamy przez sitko albo bawełnianą ściereczkę.
  3. Tak powstały sok przelewamy do garnka i zagotowujemy.
  4. Dodajemy cukier.
  5. Dolewamy odrobinę wódki i rozlewamy do buteleczek. Zakręcamy.
  6. Najlepiej pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
  7. Za względu na swoje właściwości zdrowotne, jest stosowany na kaszel, chrypkę i przeziębienie.