Napój ten przybył do nas aż z Chin, ale nigdy nie zajął na stałe miejsca w azjatyckich menu. W Europie zadomowił się jednak bardzo dobrze.

Mleko sojowe - co to?

Mleko sojowe to właściwie, konkretnie napój sojowy. Wytwarzany jest z ziaren soi. To właśnie z nich pozyskiwany jest wodny ekstrakt, który w swoim składzie posiada tradycyjnie węglowodany, tłuszcze i cukry. Mleko sojowe wciąż odnotowuje wzrost popularności. Wynika to z coraz lepszej świadomości wśród ludzi, jaki rodzaj pożywienia jest odpowiedni oraz dzięki szerzącemu się weganizmowi. Mleko sojowe jest raczej ogólnodostępne, nie będzie problemu z jego zakupem. 

O własnoręcznym robieniu różnych rodzajów mleka przeczytasz tutaj

Czy mleko sojowe jest zdrowe?

Składniki odżywcze zawarte w mleku sojowym nie są stałe dla każdego napoju tego rodzaju - zależą od składu ustalonego przez producenta. Na półkach sklepowych znajdziemy wersje niesłodzone i słodzone - wybierajmy oczywiście te bez dodatku cukru. Dla wzbogacenia do mleka sojowego dodawany jest często wapń oraz witaminy z grupy A i D. W napoju tym naturalnie występują też ważny dla naszego zdrowia kwas foliowy oraz potas.

Mleko sojowe powstaje z soi, wokół której od lat jest wiele kontrowersji. Najczęściej podnoszonym argumentem jest to, że soja uprawiana jest w większości z modyfikowanych genetycznie ziaren. Soja potrafi także uczulić, dlatego ważne by nie włączać sojowych przetworów w dużych ilościach w diety szczególnie naszych pociech. Wokół soi powstało także wiele teorii, jakoby obniżała testosteron u mężczyzn i wywoływała u nich niepożądane skutki. Nic bardziej mylnego - nawet weganie nie są w stanie zjeść takiej ilości soi, by fitoestrogeny (które są podobne do estrogenów) faktycznie zadziałały w organizmie. Naukowcy zgodnie przyznali, że mleko sojowe jest najbardziej wartościowym z mlek roślinnych, którymi zastępujemy krowie. 

Mleko sojowe - właściwości lecznicze

Przeprowadzone badania potwierdzają, że soja ma całkiem sporo cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych:

  • zmniejsza poziom cholesterolu, 
  • wspiera układ kostny kobiet po menopauzie, 
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi - tę ochronę można nabyć spożywając soję i produkty sojowe w wieku dziecięcym,
  • hamuje uderzenia gorąca u kobiet w okresie pomenopauzalnym,
  • wydłuża nieznacznie cykl miesiączkowy

Sprawdź również: Mleko roślinne – co trzeba wiedzieć o napojach pochodzenia roślinnego ->>

Mleko sojowe - zalety 

Mleko sojowe ma także szereg zalet:

  • ma niewiele kalorii - 80 kalorii na szklankę (w mleku krowim znajduje się około 150 kalorii),
  • nie zawiera laktozy - dlatego jest doskonałym zamiennikiem mleka odzwięrzęcego, 
  • nie posiada w składzie cholesterolu i niezdrowych tłuszczów, 
  • to wartościowe źródło białka i aminokwasów potrzebnych naszemu organizmowi, 
  • to źródło ważnych witamin. 

Matcha latte z mlekiem sojowym - przepis

Potrzebujesz jedynie:

  • 1 łyżeczkę zielonej matchy, 
  • 100 ml mleka sojowego (może być o waniliowym smaku),
  • 2 łyżeczki słodziku: cukier, ksylitol lub syrop z agawy, w zależności od upodobań.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:

  1. Zieloną matchę rozpuść w odrobinie mleka sojowego - nie musisz go podgrzewać. 
  2. Uszykuj pozostałe 100 mililitrów mleka sojowego i podgrzej je. Dosłodź do smaku. Następnie spień je spieniaczem do mleka. 
  3. Rozpuszczoną matchę połącz ze spienionym mlekiem. Gotowe!