Maść majerankowa to obowiązkowy produkt w kosmetyczce wielu osób. Dlaczego powinnaś dołączyć do tego grona? Ponieważ ten niewielki kosmetyk to doskonały sposób na wiele dolegliwości. Przeczytaj, dlatego jest aż tak wyjątkowa!

Maść majerankowa – właściwości

Maść majerankowa swoje właściwości zawdzięcza swojemu głównemu składnikowi – majerankowi. Zioło to kojarzy nam się głównie z kuchnią i gotowaniem, ponieważ jest tradycyjna przyprawa dodawana do mięs i sycących dań. Ma intensywny aromat, dlatego ciężko pomylić majeranek z inną przyprawą. Jakie właściwości ma dla naszego ciała?

  • Łagodzi dolegliwości gastryczne
  • Ma właściwości ściągające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Działa wykrztuśnie, przeciwbólowo i rozkurczowo.

Majeranek zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, K, i C. Ponadto znajdziemy w nim takie minerały jak żelazo, potas, magnez, cynk, fosfor i wapń. Majeranek zawiera duże ilości olejku eterycznego, który może być stosowany na wiele sposobów, dzięki czemu możemy na wiele sposobów korzystać z walorów leczniczych i prozdrowotnych zioła.

Jak działa maść majerankowa?

Majeranek najczęściej używany jest w okresie jesienno-zimowym, gdy infekcje i przeziębienia pojawiają się najczęściej, ponieważ doskonale radzi sobie z katarem, dodatkowo ułatwia oddychanie i zmniejsza obrzęk błony śluzowej nosa. Kosmetyki z dodatkiem olejku majerankowego działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Maść majerankowa rozgrzewa, działa wzmacniająco i uszczelnia naczynia krwionośne. Co ciekawe przyspiesza gojenie i zabliźnianie się naskórka oraz przeciwdziała nadmiernemu łuszczeniu się skóry. Możemy śmiało powiedzieć, że w małej tubce znajdziemy remedium na wiele dolegliwości, a co najważniejsze możemy w kilku prostych krokach zrobić tę maść samodzielnie w domu.

Maść majerankowa – zrób ją sama!

Maść majerankową możesz zrobić samodzielnie w domu. Do przygotowania jej potrzebujesz dosłownie 2 składników i kilka wolnych minut.

Składniki:

  • 1 część niesolonego masła lub oleju kokosowego
  • 1 część świeżego lub suszonego majeranku

Opcjonalnie: 1-2 krople olejku o podobnych działaniach (majerankowego, jałowcowego lub sosnowego)

Sposób przygotowania:

  1. Wybrany przez nas tłuszcz podgrzewamy i dodajemy do niego majeranek.
  2. Całość mieszamy dokładnie i przekładamy do pojemnika.
  3. Następnego dnia maść podgrzewamy ponownie i przecedzamy.
  4. Gotową maść przekładamy do pojemnika i trzymamy ją w lodówce.

Maść majerankowa – jak ją stosować?

Maść majerankową stosujemy zewnętrznie. Doskonale poradzi sobie z katarem, a także ze stanami zapalnymi, regeneracją naskórka, odmrożeniami, oparzeniem, trądzikiem, łuszczycą, ukąszeniami owadów, grzybicą czy wzmocnieniem ścianek naczyń krwionośnych.

Stosując ją przy katarze musimy nałożyć cienką warstwę maści dookoła dziurek nosa. Pod wpływem ciepła uwalniają się lecznicze olejki eteryczne, które wdychamy. Pamiętajmy jednak, aby nie wprowadzać maści do otworów nosowych, ponieważ maść zahamuje naturalne mechanizmy usuwania wydzieliny.

Maść majerankowa – przeciwwskazania

Nie ma zbyt wielu przeciwskazań do stosowania maści majerankowej. Jedynymi z nich są nadwrażliwość na składniki preparatu oraz wiek. Bardzo często maść majerankowa stosowana jest przy katarze u niemowląt i noworodków. Jest to bezpieczny sposób na walkę z katarem, jednak kupując gotową maść warto sprawdzić na ulotce czy jest to bezpieczne ze względu na składniki dodatkowe.