Marakuja to owoc wyjątkowy w smaku i przywołujący na myśl egzotyczne klimaty. Dowiedz się więcej na jego temat!

Marakuja - charakterystyka owocu

Passiflora występuje w dwóch odmianach: żółtej oraz fioletowej. Ta druga jest popularniejsza i coraz częściej dostępna w sklepach w naszym kraju. Marakuja ma z zewnątrz w dotyku przypomina skórkę grubszą od znanej nam, brzoskwiniowej. W środku kryje się słodko-kwaśne wnętrze. W sklepie wybierajmy te bardziej okazałe sztuki marakui, najlepiej by były jeszcze twarde i dość ciężkie. Skórka powinna być zmarszczona. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że owoc jest soczysty i dojrzały. 

Zobacz też: 

Przetwory z czereśni - 4 najłatwiejsze przepisy ->>

6 sposobów na szybkie krojenie arbuza ->>

Marakuja - wartości odżywcze

W passiflorze znajdziemy bogactwo składników cennych dla naszego organizmu.
Witaminy: C, B6, A, E, K oraz kwas foliowy, ryboflawina i niacyna
.
Minerały: potas (300 mg), fosfor (70 mg), magnez (30 mg), sód (30 mg), wapń (12 mg).
W 100 gramach marakui znajduje się około 100kalorii oraz 10,5 g błonnika. Swoją kaloryczność zawdzięcza naturalnym cukrom. 

Marakuja - prozdrowotne działanie

Marakuja to owoc, który potrafi działać na wiele dolegliwości. Osoby cierpiące na astmę mogą spróbować terapii ekstraktem ze skórki marakui. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych potwierdzają, że niweluje on kaszel oraz świszczący oddech u astmatyków. Dzięki dużej zawartości potasu, marakuja działa także na nadciśnienie tętnicze, regulując je. Nasionka zawarte w miąższu marakui działają natomiast na tłuszcz w krwi, obniżając poziom cholesterolu. Jeżeli nasz żołądek reaguje na stres w niepożądany sposób, receptą może okazać się sok z marakui. 
Pamiętaj! Jeżeli cierpisz na cukrzycę, powinnaś unikać marakui. Ma ona duży ładunek cukrów i węglowodanów, dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. 

Marakuja - jak ją jeść?

Passiflorę należy w pierwszym kroku umyć. Jak każdy owoc ze sklepowej półki posiada na skórce niechciane bakterie. Marakuję kroimy wzdłuż, na połówki. W środku znajdziemy miąższ z nasionkami - oba elementy są jadalne i należy je wyskrobać łyżeczką z owocu. Jeżeli chcemy pozbyć się nasionek, możemy przecisnąć zawartość passiflory przez sitko. Dzięki temu uzyskamy oddzielony miąższ w formie papki.

Marakuja - jak wykorzystywać ją w kuchni?

Marakuja to dokonały owoc do zjadania na zimno i surowo, od razu po rozkrojeniu. Jest także doskonałym dodatkiem do wszelkich kremów do ciast oraz domowych galaretek. Marakuję wykorzystuje się także do robienia przetworów, w połączeniu z ananasem powstanie idealny dżem. Dzięki swojej kwaskowatości, marakuja idealnie przełamuje słodycz lodów, czy bitej śmietany. Potrafi być także doskonałą dekoracją do deserów oraz tortów. Marakuja dobrze komponuje się również z mięsami oraz rybami, wzbogacając ich tradycyjne smaki. W sklepach często spotkamy w lodówkach jogurty i smoothie z dodatkiem marakui, ponieważ pasuje do produktów mlecznych. Marakuja poleca się także jako składnik drinka, świetnie komponuje się z rumem. 

Marakuja - składnik kosmetyków

Na drogeryjnych półkach możemy odnaleźć dość popularny olejek z marakui, który zalecany jest dla osób borykających się z cerą naczynkową. Działanie na naczynia włosowate i walkę z przebarwieniami zawdzięczamy zawartości witaminy K i C. Jeżeli doskwiera Ci przesuszenie włosów, olejek z marakui powinien w tym pomóc.