Mango to owoc, którego właściwości znane są od ponad 4 tysięcy lat. Początkowo uprawiany był w Indiach, gdzie nazwano go owocem bogów. Obecnie mango znane jest na całym świecie i uprawia się je w tropikalnych regionach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii, a także w Europie.

Mango – właściwości

Mango stanowi bogate źródło witamin m.in.: A, C, E, B, K i minerałów (miedzi, żelaza, magnesu i potasu). Zawiera przeciwutleniacze, które zatrzymują procesy starzenia, przez co mango nazywane jest owocem młodości. Owoc jest także źródłem karotenów, błonnika i mikroelementów.

Dodatkowo owoc ten ma szerokie zastosowanie w kosmetologii oraz w kuchni. Możemy jeść je samo, a także dodawać do deserów, sosów i dań mięsnych.

Mango pomoże przy walce z anemią

Mango zwiększa przyswajalność żelaza, dzięki czemu szczególnie polecane jest osobom, które walczą z anemią i anoreksją.

Mango zmniejsza ryzyko zaćmy

Mango zawiera luteinę i zeaksantynę, czyli barwniki obecne w siatkówce oka, które zmniejszają ryzyko występowania zaćmy.

Mango wspomaga walkę z rakiem

Owoc mango wspomaga walkę z rakiem piersi i okrężnicy. Badania przeprowadzone w AgriLife Research w Texasie wykazały, że mango, uśmierca chore komórki bez szkodzenia zdrowym. Jest to możliwe dzięki zawartości polifenoli, które wykazują silne działanie przeciwutleniające oraz przeciwrakowe. Owoc może wesprzeć leczenie, jednak nie jest w stanie go zastąpić.

Mango obniża poziom cukru we krwi

Codzienne jedzenie mango może obniżyć poziom cukru we krwi. Jest to dobra wiadomość dla chorych na cukrzycę typu 2, a także dla osób cierpiących na insulinooporność. Owoc może poprawić tolerancję glukozy, a także zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Mango przez wysoką zawartość potasu obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.

Mango wspomaga odchudzanie

Mango, a w szczególności ekstrakt z nasion, zawiera dużą ilość błonnika, który wspomaga odchudzanie. Stosowanie suplementu może jednak wywoływać niepożądane działania, dlatego trzeba dobrze dobrać dawkę dla naszego organizmu.

Mango pomoże przy infekcji gardła

Mango pomoże przy podrażnionym gardle, chrypce i bólu. W trakcie przeziębienia warto w tym celu sięgnąć po sok z mango.

>>> Zrób orzeźwiające mango lassi z naszego przepisu! <<<

Mango – zastosowanie w kosmetykach

Olejek z mango coraz częściej stosowany jest przy produkcji kosmetyków, ponieważ wykazuje właściwości nawilżające i regeneracyjne. Możemy znaleźć go w składzie kosmetyków do skóry suchej, a także w odżywkach i szamponach do włosów.  

Jak wybrać dobre mango?

Dobre, słodkie i dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego. Ważne, aby było odpowiednio miękkie, pod wpływem ucisku miąższ powinien się delikatnie ugiąć. Skórka powinna być jędrna, a zapach przy końcu szypułki powinien być przyjemny. Wybierając mango uważaj na zielone lub zbyt rumiane owoce, ponieważ mogą być niedobre.

Dojrzałe mango są słodkie i bardzo soczyste. Gęsty miąższ ma pomarańczowo-żółty kolor.

Mango – jak je jeść?

Gdy wybierzemy odpowiedni owoc, przygodzi pytanie, jak go zjeść. Mango to owoc, który doskonale pasuje do sałatek, a także ciast, przystawek na słodko i słono, potraw mięsnych czy ryb. Możemy także zjeść mango surowe. Możemy obrać je jak jabłko, przekroić na pół i zjeść łyżką, pokroić w kostkę lub obkroić paski bez skórki.

>>> Przepis na sernik z nasionami chia i mango <<<

Mango może uczulać!

Warto pamiętać, że mango może być przyczyną alergii. Najczęstszymi objawami są opuchnięte wargi, wysypka i podrażniona skóra. Jeżeli wystąpi alergia należy skonsultować się z lekarzem, gdyż w poważnych przypadkach może dojść nawet do wstrząsu anafilaktycznego.