Maliny to jedne z cenniejszych, rodzimych owoców, których właściwości są doceniane od lat.
W 100g malin znajdziemy 33 kcal, 1,3g białka, 0,3g tłuszczu i ok. 12g węglowodanów, w tym błonnik stanowi aż 6,7g. Maliny to także bogate źródło witaminy C (około 31mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu.

Maliny - właściwości:

Malina ma w sobie bardzo dużą zawartość witaminy C, która chroni przed zachorowaniem, a jeśli już chorujemy, znacznie skraca czas jej trwania. Malina działa napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała, co jest szczególnie ważne przy wysokiej gorączce. Poza tym owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Napar z malin i ich liści można także wykorzystywać do płukania gardła, krtani, a także wszystkich nadżerek w obrębie jamy ustnej. Działa bowiem przeciwzapalnie za sprawą m.in. garbników.

Dodatkowo maliny:
•    działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie,
•    działają uspokajająco,
•    obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym,
•    żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii,
•    potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego,
•    hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,
•    są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich,
•    Odwar z owoców malin z miodem stosowany jest w chorobach skóry, głównie egzemie.
•    Napar z kwiatów maliny stosuje się wspomagająco w leczeniu hemoroidów i chorób kobiecych.
•    duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy,
•    polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się,
•    zawarty w malinach kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
•    Dzięki zawartości witaminy C malina regeneruje naskórek, rozjaśniają go i opóźniają proces starzenia. Kwas salicylowy normalizuje wydzielanie łoju.

Maliny są też skuteczne podczas odchudzania. Choć są dość słodkie, to dostarczają bardzo mało kalorii. Dodatkowo duża dawka błonnika sprawia, że pęczniejąc w żołądku, powoduje odczucie pełności. Dlatego też wszyscy stosujący diety odchudzające powinni wprowadzić maliny na stałe do swojego menu.

Maliny można mrozić, ponieważ proces ten nie niszczy witaminy C, co ma z kolei miejsce podczas gotowania owoców.

Maliny - liście

Cenne są też liście malin. Zawierają przede wszystkim garbniki, a także kwasy organiczne, związki żywicowe i sole mineralne (m.in. żelazo, miedź, wapń).
Przetwory z liści malin poleca się osobom zmagającym się z problemami żołądkowymi: nieżytem żołądka, wzdęciami, biegunką, gdyż działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ściągająco. Wszystko dzięki garbnikom, które hamują namnażanie się bakterii jelitowych. Ponadto liście maliny powodują nieznaczny rozkurcz mięśni gładkich, m.in. macicy, więc są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego. Poza tym napary można stosować do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych.

Maliny - kto nie powinien ich jeść?

•    Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny zachować ostrożność przy stosowaniu kuracji liśćmi malin, a najlepiej skonsultować ją z lekarzem.
•    Maliny mogą wywołać reakcje alergiczną, szczególnie u osób wrażliwych na działanie kwasu salicylowego. Można je wprowadzać małymi porcjami do diety 2-3 letnich dzieci i obserwować reakcje (mogą wystąpić nawet po 3 dniach).
•    Świeże owoce w większych ilościach są przeciwwskazane w przypadku ostrej niewydolności nerek, zapalenia nerek, dny moczanowej.
•    W przypadku ostrej choroby wrzodowej żołądka lub zapalenia błony śluzowej żołądka spożywanie malin należy skonsultować z lekarzem.

Zobacz też: