Kiedyś, mąka pszenna stanowiła pierwszy i jedyny wybór. Dużo jednak się zmieniło, a nasze diety często przestały uwzględniać glutenowe produkty. Jakie bezglutenowe rodzaje mąk mamy do wyboru? Przybliżamy ten temat!

Mąki bezglutenowe: mąki skrobiowe 

Do tej grupy zaliczamy wszystkie mąki wytwarzane z ziemniaków, tapioki oraz kukurydzy. Skrobia zawarta w tych mąkach nadaje dużej kleistości. Tradycyjne ciasta na słodko prawdopodobnie staną się zakalcem, gdy przygotujemy je na skrobiowej mące. Z wymienionych mąk spokojnie przyrządzisz:

  • z tapioki - meksykańskie placki, budyń, kisiel, deserowa pianka, zagęszczenie do sosów i zup, 
  • z kukurydzy - tacosy i tortille, do panierowania, bułeczki kukurydziane, 
  • z ziemniaków - śląskie kluski, kisiel. zagęszczenie do zup i sosów. 

Mąki bezglutenowe - mąka ze strączków 

Do rodziny mąk strączkowych zaliczamy: z grochu, fasoli, ciecierzycy i soi. Poznamy je po specyficznym smaku, dlatego ciężko wykonać z nich naprawdę smaczny deser. Są jednak bardzo wartościowe i bogate w białko. 
Są doskonałym wypełniaczem w zupach i sosach, wykorzystywane też jako zamiennik jajek przez weganów. 

Mąki bezglutenowe - mąki bazowe 

To grupa mąk, na którą składają się mąki: owsiana, gryczana, ryżowa i jaglana. Są najbardziej popularnymi bezglutenowymi odpowiednikami. Świetnie nadają się do dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Nie mają intensywnego składu (oprócz gryczanej). Pamiętajmy też, że mąki te zupełnie się nie kleją. W zależności od rodzaju mąki wykonasz z nich: 

  • z kaszy gryczanej - pieczywo, bezmięsne klopsiki, naleśniki, 
  • z owsa - wszystkie słodkie wypieki (i nie tylko) w zastępstwie za mąkę pszenną.  
  • z kaszy jaglanej - kruche ciastka i inne słodkie wytwory (ma lekko słodkawy posmak),
  • z ryżu - naleśniki i słodycze (dobra do ciast, ale dość sypka). 

Mąki bezglutenowe - mąki z orzechów i nasion 

Ostatnio coraz bardziej popularne: mąki z kokosa, migdałów i kasztanów. Wszystkie z nich są dość drogie oraz dość obciążające nasz żołądek. Potrafią jednak uszlachetnić smak potrawy i nadać im elegancji. 
Używaj ich do wypieków, kruchych ciasteczek i bezglutenowych wersji ulubionych wypieków. Możesz przetestować je przy robieniu ciasta na gofry i naleśniki. 

Mąki bezglutenowe - mąki z tzw. pseudozbóż

To najmniej popularne rodzaje mąk w zestawieniu. Wyróżnimy tu mąkę z amarantusa oraz komosy ryżowej. Są bardzo suche i sypkie, nadają lekkości potrawom.  Dodaje się je między innymi do wypieków pieczywa oraz słodyczy. 

Pamiętajmy! Bezglutenowe mąki oznaczają tyle, że produkowane są z rośliny, która w swoim składzie nie posiada glutenu. Producenci nie odpowiadają jednak za śladowe ilości glutenu, który może przedostać się go do kupowanego przez Ciebie produktu. Jeżeli zależy nam na całkowitej gwarancji braku glutenu w mące decyduj się na te egzemplarze, które mają na etykiecie znacznik przekreślonego zboża