Liście malin - właściwości prozdrowotne
Najczęściej, liście malin przyrządza się w formie naparu lub herbaty. Mikstury są cenione nie tylko za swoje walory smakowe. Są one także remedium na rożne bolączki oraz infekcje. Herbata z liści malin ma działanie przeciwzapalne. Często stosowana jest przy problemach z układem pokarmowym. Jeżeli dokuczają Ci nieżyty żołądka lub częste biegunki, liście malin mogą pomoc załagodzić Twoje dolegliwości. W suszonych liściach malin zamknięte jest wiele dobrego. Znajdziemy w nich kwasy organiczne, witaminę C, a także pektyny i składniki mineralne. Herbatka z suszonych liści malin ma zbawienne działanie, gdy dopada nas przeziębienie i poszukujemy naturalnego środka napotnego.
Liście malin - recepta na młodość?
Herbatka z liści malin może być dla nas kolejnym antystarzeniowym wsparciem w walce z upływającym czasem. Napar z suszu ma antyoksydacyjne właściwości oraz posiada sporą dawkę polifenoli. Regularne spożywanie herbatki działa korzystnie na zmniejszenie ilości wolnych rodników, dzięki czemu nasze komórki starzeją się wolniej.
Liście malin - gdzie możemy je dostać?
Susz z liści malin powinien być dostępny w woreczkach do zaparzania w dobrych sklepach zielarskich: stacjonarnych i online. Oczywiście, każdemu polecamy zebranie liści samodzielnie i dokładne ich ususzenie.
Zobacz też: 10 nietypowych zastosowań miodu ->>
Liście malin - czy mają wpływ na poród?
Istnieje teoria, że picie codziennie naparu z liści malin, gdy jesteśmy w ciąży, może przynieść szereg korzyści dla przyszłej mamy. Taki napar powinien złagodzić poranne mdłości. Spotkamy się także z tezami, że herbatki malinowe pomagają „przygotować” ciało do porodu. Herbata z liści malin ma pozytywny wpływ na odpowiednie ukrwienie macicy. Warto w ostatnich tygodniach ciąży skonsultować z lekarzem prowadzącym ewentualne picie takiego malinowego naparu.
Liście malin - jak przygotować herbatkę?
Samodzielne przygotowanie naparu z liści malin jest bardzo proste. Wystarczy, że do kubka nasypiesz łyżeczkę suszu (lub wrzucisz kilka ususzonych liści) i zalejesz wrzątkiem. Koniecznie przykryj napar talerzykiem, by za szybko nie parował. Odczekaj 5 minut. Napar po wystudzeniu jest gotowy do spożycia!
Liście malin można dorzucać też do innych herbat, np. czarnej. Liście malin warto zaparzać w zaparzaczach - dzięki temu herbatka będzie miała klarowny kolor i nie będą w niej pływać denerwujące w trakcie picia liście. :)
Komentarze