Kalafior znajduje się na liście dwudziestu najbardziej wartościowych warzyw. Dlaczego? Ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy tym charakteryzują się małą kalorycznością. Warto uwzględniać go w codziennej diecie tym bardziej, że jest niezwykle prosty w przygotowaniu!

Kotlety z kalafiora – przepis

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 4- 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy kalafior przez około 15 minut w osolonej wodzie.
  2. Odcedzamy go, czekamy aż ostygnie i kroimy na kawałki. Odcinamy najtwardsze części.
  3. Do miski wkładamy rozgniecione praską lub melakserem różyczki z nóżkami, a także sól, pieprz, bułkę tartą, jajka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy.
  4. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Kotlety z kalafiora świetnie będą pasowały do młodych ziemniaków, do ryżu lub same.