Kombucha ma słodko-kwaśny smak i jest delikatnie musującym napojem, który powstaje na skutek fermentacji herbaty, cukru i tzw. grzyba herbacianego. Napój ten stał się niesamowicie popularny i można kupić go w większości sklepów, a także w kawiarniach i restauracjach.

Kombucha – co to grzyb herbaciany?

Grzyb herbaciany, nazywany także grzybem japońskim to zbiór mikroorganizmów, głównie drożdży i bakterii. Wygląda on jak biały, galaretowaty kożuch. Można kupić go na przykład w internecie oraz w niektórych sklepach z ekologiczną żywnością.

Kombucha – właściwości

Niektórzy traktują kombuchę jako lek na wszelkie dolegliwości, jednak badania nie potwierdziły większości przypisywanych jej działań. Kombucha, przez swój skład, ma silne właściwości odtruwające. Kwas glukuronowy, zawarty w kombuchy, ma zdolność łączenia się z wieloma toksynami i metabolitami leków. Toksyny przechwycone przez ten kwas są unieszkodliwione i wydalone z organizmu. Co więcej kombucha ma pozytywny wpływ na florę jelitową, dzięki czemu usprawnia proces trawienia i pozytywnie wpływa na odporność organizmu.

Kombucha – przepis

Kombucha jest bardzo łatwa do przygotowania i właściwie robi się sama. Przepisów na kombuchę jest wiele i musimy sami zdecydować jaka receptura najbardziej nam odpowiada.

Składniki:

  • 1 torebka lub 3 łyżeczki czarnej herbaty na litr wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki octu winnego jeżeli robimy kombuchę po raz pierwszy, później możemy dodać grzybka z poprzednich napojów
  • Grzyb herbaciany

Dodatkowo: szklane naczynie, ponieważ w tych z metalu lub plastiku może dojść do niechcianych reakcji chemicznych

Sposób przygotowania:

  1. Zaparzamy herbatę i studzimy ją.
  2. Herbatę w temperaturze pokojowej wlewamy do szklanego naczynia, słodzimy i zaszczepiamy odrobinę grzyba. Dodajemy ocet winny.
  3. Jeżeli nie jest to nasza pierwsza fermentacja to zamiast octu dodajemy 200 ml napoju z poprzedniej fermentacji.
  4. Naczynie przykrywany i odkładamy w zacienionym miejscu.
  5. Fermentacja powinna trwać maksymalnie 8 dni, uzyskamy wtedy typowy napój kombucha. Jeżeli fermentacja będzie trwała dłużej to uzyskamy ocet spożywczy.
  6. Wyciągamy grzyb ze słoja i przekładamy go do mniejszego oraz zalewamy do pełna kombuchę. Słoik odstawiamy w ciemne miejsce – przyda się przy kolejnych fermentacjach.

Gotową kombuchę przelewamy do butelek i wkładamy do lodówki. Uważajmy przy otwieraniu – kombucha będzie ciągle pracować. Można ją pić samą, mieszaną z sokami, ziołami lub syropami owocowymi.