Co kumin może zrobić dla Ciebie? Całą gamę dobroci – od regulacji procesów trawiennych, aż po pomoc w zatrzymaniu utraty włosów. Oto najważniejsze korzyści, które płyną z regularnego spożywania tej przyprawy.

1. Kmin rzymski - wspiera procesy trawienne

Kmin rzymski słynie z tego, że niezwykle skutecznie zwalcza niestrawność, wpływając na zwiększenie aktywności enzymów trawiennych, co przyspiesza trawienie. Zwiększa on również ilość uwalnianej z wątroby żółci, która pomaga trawić tłuszcze i niektóre składniki odżywcze w jelitach.

2. Kmin rzymski - jest bogatym źródłem żelaza

Czy wiesz, że niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych, który dotyka do 20% ludności świata i do 10 na 1000 osób w najbogatszych krajach?
Nasiona kuminu są naturalnie bogate w żelazo – jedna łyżeczka zmielonej przyprawy zawiera 1,4 mg tego składnika, czyli równowartość kilkunastu procent dziennego zapotrzebowania na żelazo dla dorosłych. Nic więc dziwnego, że jest tak popularny w krajach, które borykają się z ekonomicznymi problemami

3. Kmin rzymski - pomaga chronić przed wieloma chorobami serca, cukrzycą, a nawet rakiem

Kmin rzymski zawiera wiele roślinnych związków, które niosą za sobą potencjalne korzyści zdrowotne. Są to między innymi terpeny, fenole, flawonoidy i alkaloidy, które – jako przeciwutleniacze – zmniejszają uszkodzenia organizmu spowodowane przez wolne rodniki.
Te samotne lub "wolne" elektrony kradną innym elektronowym partnerom inne związki w twoim organizmie, a proces ten nazywa się utlenianiem i jest dość niebezpieczny – może prowadzić do zatkania tętnic, chorób serca, cukrzycy, a nawet rozwoju nowotworu.

Dzięki swoim właściwościom kumin pomaga również przeciwdziałać niektórym długofalowym skutkom cukrzycy, w tym uszkodzeniom oczu, nerek, nerwów i małych naczyń krwionośnych.

Regularne spożywanie kminku rzymskiego wpływa również zmniejszenie poziomu “złego” cholesterolu we krwi, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego.

4. Kmin rzymski - chroni przed chorobami przenoszonymi przez żywność

Jedną z tradycyjnych ról kminu rzymskiego jest zapewnienie bezpieczeństwa spożywanej żywności, ma on bowiem właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób przenoszonych przez żywność. Dzięki dzięki składnikowi zwanemu megalomycyną kumin skutecznie ogranicza rozwój bakterii i niektórych rodzajów zakaźnych grzybów w organizmie.

6. Kmin rzymski - leczy trądzik oraz rozświetla i koi skórę twarzy

Ze względu na swoje głęboko oczyszczające właściwości, kumin jest bardzo skutecznym sprzymierzeńcem w walce z infekcjami skóry – wystarczy zmieszać go z wodą i przemywać takim tonikiem twarz dwa razy dziennie. Stosowany jako maseczka w połączeniu z kurkumą i łyżką miodu pomaga również w rozświetleniu zmęczonej skóry, a także reguluje stany zapalne i alergie skórne.

7. Kmin rzymski - hamuje utratę włosów i zwalcza łupież

Olej z nasion kuminu jest bardzo skuteczny w walce z wypadającymi włosami. Aby cieszyć się lśniącą i gęstą fryzurą, wystarczy regularnie wmasowywać go w skórę głowy i całe włosy na noc, po uprzednim podgrzaniu.

Bogaty w przeciwutleniacze kmin rzymski może być również stosowany do leczenia suchej skóry głowy i łupieżu. Kuracja polega na przygotowaniu i regularnym stosowaniu domowego szamponu (przepis: zagotuj 3 łyżki kuminu w pół szklanki wody i odstaw do wystygnięcia).
Po każdym myciu głowy tym eliksirem skóra będzie coraz lepiej nawilżona, a łupieżu będzie coraz mniej, nie wspominając już o pięknych, błyszczących włosach, które są “efektem ubocznym” kuracji.