Kiszona marchew z kurkumą

Składniki:

  • 3 kawałki kurkumy,
  • 2 kg marchwi,
  • czosnek,
  • 5 cm kawałek imbiru,
  • 5 cm kawałek chrzanu,
  • łyżeczka soli na litr wody,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki soku z kiszonej kapusty jako starter kiszonki,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Marchew dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki lub w paseczki.
  2. Miażdżymy czosnek i obieramy z łupin.
  3. Kroimy imbir w plasterki.
  4. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
  5. Staramy się, aby składniki znajdowały się pod powierzchnią wody, gdyż w przeciwnym wypadku będą pleśnieć.
  6. Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 dni.
  7. Każdego dnia dociskamy lekko marchew, aby pozbyć się nadmiaru gazu, wytwarzanego podczas kiszenia.
  8. Po tym czasie sprawdzamy smak soku - jeżeli nam odpowiada, przekładamy kiszonkę do słoiczków i szczelnie zamykamy.
  9. Przekładamy do lodówki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, samodzielna przekąska lub prozdrowotny składnik wspomagający odporność w czasie zachorowań.

Jakie kiszonki wybierać na wzmocnienie odporności?

Poniżej znajdziecie kilka rodzajów kiszonek i zakwasów, które doskonale sprawdzą się podczas wzmożonej zachorowalności:

  • zakwas z imbiru i kurkumy - to doskonała bomba witaminowa, która wspomaga nasz układ odpornościowy i pozwala przeciwdziałać zapaleniom,
  • zakwas z buraków - doskonałe źródło żelaza oraz świetny napój dla wszystkich osób walczących z anemią,
  • kiszone buraczki - ciekawy pomysł na dodatek do obiadu jako surówka, która przy okazji wspomaga prawidłowe trawienie.