Kiszona marchew z kurkumą
Składniki:
- 3 kawałki kurkumy,
- 2 kg marchwi,
- czosnek,
- 5 cm kawałek imbiru,
- 5 cm kawałek chrzanu,
- łyżeczka soli na litr wody,
- kilka ziaren pieprzu,
- opcjonalnie 2-3 łyżki soku z kiszonej kapusty jako starter kiszonki,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Marchew dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki lub w paseczki.
- Miażdżymy czosnek i obieramy z łupin.
- Kroimy imbir w plasterki.
- Wszystkie składniki przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Staramy się, aby składniki znajdowały się pod powierzchnią wody, gdyż w przeciwnym wypadku będą pleśnieć.
- Garnek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 14 dni.
- Każdego dnia dociskamy lekko marchew, aby pozbyć się nadmiaru gazu, wytwarzanego podczas kiszenia.
- Po tym czasie sprawdzamy smak soku - jeżeli nam odpowiada, przekładamy kiszonkę do słoiczków i szczelnie zamykamy.
- Przekładamy do lodówki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, samodzielna przekąska lub prozdrowotny składnik wspomagający odporność w czasie zachorowań.
Jakie kiszonki wybierać na wzmocnienie odporności?
Poniżej znajdziecie kilka rodzajów kiszonek i zakwasów, które doskonale sprawdzą się podczas wzmożonej zachorowalności:
- zakwas z imbiru i kurkumy - to doskonała bomba witaminowa, która wspomaga nasz układ odpornościowy i pozwala przeciwdziałać zapaleniom,
- zakwas z buraków - doskonałe źródło żelaza oraz świetny napój dla wszystkich osób walczących z anemią,
- kiszone buraczki - ciekawy pomysł na dodatek do obiadu jako surówka, która przy okazji wspomaga prawidłowe trawienie.
Komentarze