Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki Środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę wzbogaconą o kukurydzę i miód spożywano na zimno lub na ciepło.
Pierwszym Europejczykiem, który skosztował ten wspaniały trunek był Krzysztof Kolumb, choć to nie on sprowadził kakao do Europy. Uczynił to kilkanaście lat później hiszpański konkwistador Herman Cortez. Okazało się, że kubek pożywnego kakao dawał energię żołnierzom na cały dzień! W 1528 roku przywiózł na stary ląd pierwsze ziarna i przybory niezbędne do przyrządzania czekolady.

Ziarna kakao mają wiele wartości odżywcze - są źródłem witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Są tez, a może przede wszystkim skarbnicą przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Surowe ziarna kakao posiadają znacznie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, czerwone wino, czy zielona herbata!

Kakao w swoim składzie posiada wiele witamin i minerałów, w tym :

Wapń – 128/7 mg
Żelazo - 13.86/0.75 mg
Magnez - 499/27 mg
Fosfor - 734/40 mg
Potas - 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk - 6.81/0.37 mg

Kakao - właściwości zdrowotne

Kakao polepsza pamięć
Kakao hamuje proces pogarszania się pamięci u osób starszych. Zawarte w nasionach kakao flawonoidy oraz kofeina zwiększają przepływ krwi w mózgu, co usprawnia pamięć i koncentrację. Zwiększają się funkcje poznawcze, oraz hamuje rozwój demencji, oraz wyniszczających chorób Parkinsona i Alzheimera.

Kakao opóźnia procesy starzenia
Ze względu na duża zawartość antyoksydantów kakao chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, spowalniając tym samym proces starzenia organizmu. Dodatkowo zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i pozytywnie wpływa na metabolizm glukozy, co ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Kakao zapobiega chorobom układu krążenia
Badania wykazały, że regularne spożywanie kakao skutecznie chroni układ krążenia. Działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Znacznie zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu. Obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom "złego" cholesterolu. Jednocześnie pozytywnie wpływa na wzrost "dobrego" cholesterolu.

Kakao poprawia nastrój i łagodzi stres
Pomimo tego, że kakao zawiera substancje pobudzające, takie jak kofeina i teobromina, to jednocześnie łagodzi stres. A to dzięki obecności kwasu walerianowego, które ma działanie uspokajające. Poza tym kakao jest skarbnicą magnezu, który wycisza w stresowych sytuacjach i łagodzi depresyjne nastroje.
Kakao jest też źródłem tryptofanu, który jest wykorzystywany przez mózg do wytwarzania serotoniny, która uspakaja i daje uczucie szczęścia. Natomiast fenyloetyloamina zawarta w kakao wywołuje uczucie podekscytowania.

Kakao przeciw kamicy nerkowej
Występująca w ziarnach kakaowca teobromina uniemożliwia tworzenie się złogów w nerkach i drogach moczowych, co może zapobiegać powstawaniu kamicy nerkowej.

Kakao na kaszel
Teobromina, która znajduje się w kakao jest niemal trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina. Może ona blokować działanie nerwów czuciowych, co z kolei zatrzymuje odruch kaszlu.

Kakao dodatkowo wzmacnia odporność, działa przeciwbólowo i przeciwnowotworowo. Osłania też szkliwo zębów i pomaga w bezsenności.

Kakao - przeciwwskazania

Kakao, mimo licznych właściwości zdrowotnych, jest silnym alergenem. Nie powinny go tez spożywać osoby zmagające się ze zgagą. Kakao stosowane w zbyt dużych ilościach może być przyczyną zaparć.

Kakao w kosmetyce
Kakao jest składnikiem wielu kremów i balsamów przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.
A to dlatego, że można w nim znaleźć witaminę E, czyli witaminę młodości. Kakao zawiera też flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia i neutralizują działanie wolnych rodników. Kakao ziała też silnie ujędrniająco i wyszczuplająco, oczyszcza skórę z toksyn, co jest zasługą znacznych ilości kofeiny.

Jakie kakao wybrać?

Najlepsze jest to naturalne, gorzkie, bez dodatku cukru i sztucznych polepszaczy. Może to być tez kako surowe (raw), które posiada jeszcze więcej właściwości zdrowotnych.