Jeżówka purpurowa, czyli echinacea, to roślina, która może przepięknie ozdabiać nasz ogród oraz pozytywnie wpływać na nasz organizm. Z licznych badań wynika, że jeżówka wzmacnia odporność, zwalcza przeziębienie, a także łagodzi objawy trądziku i zmian skórnych. Sprawdź, na co jeszcze pomaga jeżówka.

Jeżówka – właściwości

Jeżówka początkowo używana była przez Indian do leczenia ran, bólu zębów, gardła, głowy, kaszlu oraz przy ugryzieniach owadów, węży i innych zatruć. Dzisiaj jeżówka stosowana jest do leczenia przeziębień, problemów skórnych oraz jako wzmocnienie odporności.

Jako surowiec wykorzystuje się suszone i rozdrobnione kwiaty oraz korzenie. Kwiaty zbiera się w okresie pełnego rozkwitu i można to robić każdego roku, a korzenie pozyskuje się z roślin co najmniej czteroletnich. Jeżówka zawiera witaminy (A, C, E), kwasy tłuszczowe, białka, cukry, miedź, żelazo, garbniki i inne cenne substancje. Jeżówka wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, dlatego możemy stosować ją przy przeziębieniach i infekcjach dróg oddechowych. Warto stosować ją w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić układ odpornościowy oraz po przyjmowaniu antybiotyków, aby wzmocnić ciało.

Jeżówka – wzmacnia odporność

Naukowcy z University of Connecticut School of Pharmacy zbadali działanie jeżówki. Jak się okazuje, przyjmowanie przetworów z rośliny zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębienia od 35 do 58 procent. Co więcej, jedno z badań wykazało, że połączenie jeżówki z witaminą C zmniejszało ryzyko zachorowania aż o 86 procent. Jeżówka wzmacnia odporność poprzez nasilenie procesu wychwytywana i pochłaniania wirusów od bakterii przez układ odpornościowy. Roślina pobudza także leukocyty do wydzielania substancji przeciwwirusowych, przez co jesteśmy znacznie bardziej odporni na ich działanie.

Aby zapobiec infekcji, preparaty na bazie jeżówki zaleca się zażywać przez maksymalnie 3-4 tygodnie. Po miesiącu zalecana jest 14-dniowa przerwa.

Jeżówka – zwalcza przeziębienie

Jeżówka może być naprawdę pomocna przy przeziębieniu. Przyjmując ją w trakcie choroby, możemy wyzdrowieć nawet o półtora dnia szybciej niż normalnie! Dodatkowo organizm lepiej radzi sobie z symptomami choroby i po jej zakończeniu nie będziemy aż tak osłabieni.

Jeżówka – na zmiany skórne

Jeżówka może być stosowana na opryszczkę, oparzenia i trądzik.

Maść z sokiem z jeżówki może być stosowana w leczeniu stanów zapalnych skóry i innych schorzeń. Jeżówka jest przydatna także w pielęgnacji każdego rodzaju cery, gdyż wykazuje właściwości regenerujące, przeciwzmarszczkowe, wygładzające, nawilżające i ochronne. Możemy znaleźć liczne maści, toniki i żele zawierające wyciąg z jeżówki.

Jeżówka – przeciwwskazania

Zanim zdecydujesz się na preparaty zawierające jeżówkę upewnij się, że nie zaliczasz się do grona osób, którym może ona zaszkodzić. Jeżeli masz:

  • nadwrażliwość na inne zioła z rodziny złożonych, np. krwawnik, nagietek, mniszek.
  • gruźlicę
  • chorobę autoimmunologiczną
  • choroby szpiku kostnego
  • jesteś w ciąży i karmisz piersią
  • stwardnienie rozsiane
  • AIDS
  • schorzenia wątroby
  • przyjmujesz lekki upośledzające czynność wątroby (jak np.: steroidy anaboliczne, amiodaron, metotreksat, ketokonazol)

To powinnaś zrezygnować ze stosowania jeżówki.

Jeżówka – interakcje z lekami

W czasie przyjmowania preparatów z jeżówką należy unikać kawy, herbaty, coli, napojów energetyzujących lub innych produktów zawierających kofeinę. Dodatkowo na jeżówkę powinny uważać osoby stosujące następujące leki:

  • przeciwwirusowe,
  • psychiatryczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • na erekcję,
  • na nadciśnienie i choroby serca,
  • przeciwdrgawkowe,
  • na astmę,
  • na migrenę.

Jeżówka – stosowanie

Jeżeli nie masz przeciwskazań, możesz wykorzystać jeżówkę do zrobienia herbaty, nalewki lub możesz wykorzystać ją w gotowych preparatach i kosmetykach. Jeżówka ma wiele korzystnych właściwości, jednak należy stosować ją nie dłużej niż 10-20 dni.

Napar z jeżówki – przepis

Składniki:

  • 1 łyżka suszonego ziela jeżówki
  • 1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

  1. Jeżówkę zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 20 minut.
  2. Odcedzamy i dodajemy miód.

Tak przygotowany napar możemy pić raz dziennie.

Nalewka z jeżówki – przepis

Składniki:

  • 100 g suszonego ziela lub korzenia jeżówki
  • 500 ml alkoholu 40%

Sposób przygotowania:

  1. W słoiku zalej jeżówkę alkoholem i odstaw na tydzień
  2. Po tym czasie przecedź, przelej do butelek i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Stosuj po 2 łyżeczki nalewki co drugi dzień nie dłużej niż przez miesiąc. Kolejną kurację można rozpocząć po upływie co najmniej 2 tygodni.