1. Pij zieloną herbatę

Zawarte w naparze zielonej herbaty polifenole zwiększają liczbę komórek układu odpornościowego. Dwa kubki herbaty wypite rano (zamiast kawy) wzmocnią organizm, ale też dodadzą energii, o ile oczywiście herbata będzie odpowiednio parzona: do 3 minut. Parzona dłużej (3–8 minut) wycisza i uspokaja.

2. Idź spać godzinę wcześniej

Nie da się zregenerować sił bez odpowiedniej ilości snu. Dla dorosłego to 7–8 godzin na dobę, a w trakcie choroby i po niej – jeszcze więcej. Ale to nie długość snu jest kluczowa. Istotna jest pora: najbardziej krzepi sen przed północą. Jeśli chcesz przyspieszyć rekonwalescencję i poczuć przypływ energii, kładź się miedzy 21 a 22. Już po kilku dniach poczujesz się jak nowo narodzona.

Zobacz:
Metoda 4-7-8. Remedium na bezsenność? Poznaj technikę zasypiania w 60 sekund ->>

3. Zrób sobie cynkowy dzień

Wystarczy raz w tygodniu jeść produkty bogate w ten pierwiastek: pestki dyni, wątrobę cielca, fasole, kaszę gryczaną, zielony groszek. Cynk chroni nas przed infekcjami, poprawia sprawność umysłu, a także przyspiesza gojenie się ran.

odpornosc

Shutterstock

4. Odstaw cukier

Jego nadmiar zmniejsza zdolność białych krwinek do wychwytywania zarazków, czyli utrudnia zdrowienie. Zamiast cukru odkryj słodycz owoców, orzechów, marchewki i papryk. Już po tygodniu detoksu poczujesz się silniejsza, zdrowsza, pełniejsza energii.

Zobacz również:

Zobacz:
5 sposobów by wyłączyć z diety cukier - nawet jeśli kochasz słodycze ->>

5. Jedz kiełki

Kiełki są bombami witamin (C, B, D, E, K, PP), żelaza, fosforu, wapnia, manganu, potasu, cynku, jodu, litu, selenu – i to w gigantycznych dawkach. Zjadanie 3 łyżek kiełków dziennie pomaga nie tylko zregenerować, ale tez odmłodzić organizm.

6. Koniecznie sięgaj po inulinę

Inulina to naturalna substancja o podobnych właściwościach do błonnika, lecz w odróżnieniu od niego – rozpuszcza się w wodzie. Zwiększa przyswajanie składników mineralnych, wykazano także jej działanie antyrakowe. Jest też naturalnym prebiotykiem – pobudza wzrost ważnych dla odporności bakterii jelitowych. Im jest ich więcej i są bardziej różnorodne, tym szybciej wrócimy do sił. Sporo inuliny znajdziemy w czosnku, topinanamburze, cebuli, porze, szparagach i cykorii.