Od tysiącleci imbir jest stosowany jako remedium na przeziębienia, katar, czy ból gardła. Korzeń imbiru zawiera związki chemiczne, które wzmacniają odporność, dzięki czemu rzadziej chorujemy. Oprócz tego, ma właściwości rozgrzewające i oczyszcza organizm, więc jeśli już dopadnie nas przeziębienie lub grypa, pomoże szybciej uporać się z infekcją. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i zapach, jest świetnym lekarstwem na katar i niedrożne zatoki. 

Imbirowa miksturka na przeziębienie - przepis

Składniki:

  • kilogram imbiru
  • 7-8 cytryn
  • 2 szklanki miodu

Przygotowanie:

Cytryny sparzyć, pokroić w kawałki i mrozić przez noc.
Rozmrozić i przepuścić przez maszynkę, lub zblendować. Podobnie rozdrobnić obrany imbir.
Wymieszać z miodem.
Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Zażywać po łyżeczce przy pierwszych objawach przeziębienia. Dodawać do herbaty, koktajlu, czy soku.

Sprawdź też: