Figi świeże i suszone są świetną przekąską oraz źródłem cennych witamin i minerałów. Mogą być przepysznym dodatkiem do deserów oraz do dań wytrawnych.  Smak to tylko jeden z walorów owocu. Jego właściwości i wpływ na organizm przekonują, że figi powinniśmy jeść przez cały rok!

Figi – właściwości zdrowotne

Warto sięgać po figi suszone oraz świeże. Owoce wyróżniają się charakterystycznym, słodkim smakiem i sprawdzą się jako dodatek do wyrobów cukierniczych, a także do dań wytrawnych w szczególności w towarzystwie koziego sera. W figach znajdziemy długą listę cennych składników odżywczych. Należą do nich witaminy z grupy B, witamina A, miedź, potas, fitosterole, wapń, kwas pantotenowy, błonnik i fosfor.

Figi – na mocne kości

Suszone figi zawierają bardzo dużo wapnia, mniej więcej tyle, ile znajdziemy w szklance mleka. Wapń jest jednym z głównych pierwiastków wpływających na nasz układ kostny, dlatego po suszone figi powinny sięgać osoby z osłabionymi kościami.

Figi – przyspieszają metabolizm

Owoce figi przyspieszają metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika. Błonnik wpływa na uczucie sytości, pracę jelit oraz na zaparcia.

Figi – na nadciśnienie

Figi są odpowiednim rozwiązaniem dla osób z nadciśnieniem, ponieważ zawarty w nich potas obniża ciśnienie krwi. W 100 gramach suszonych fig znajdziemy ponad 940 mg potasu. Dodatkowo potas obniża ilość sodu w organizmie. Jest to ważna wiadomość dla osób nadużywających soli kuchennej podczas przyrządzania posiłków.

Figi – na ból gardła

Figi gotowane w mleku mogą uśmierzyć ból gardła oraz pomogą zwalczyć kaszel towarzyszący przeziębieniu.

Jak jeść figi?

Figi możemy dodać do porannej owsianki, sałatki lub na kanapkę w towarzystwie koziego sera, miodu i tymianku. Owoc ten jest przepyszny i bardzo słodki, dlatego możemy sięgnąć po niego w formie szybkiej i pożywnej przekąski. Kupując figi, wybieraj owoce o ciemnofioletowej skórce. Zanim zjesz figę, umyj ją dokładnie i przekrój na ćwiartki. Następnie rozchyl każdy kawałek, podobnie jak cząstkę pomarańczy i zjedz. Możesz także przekroić figę na pół i zjeść miąższ łyżeczką. Skórka nadaje się do jedzenia, jest ona delikatna w smaku.

>>> W galerii znajdziesz 3 przepisy na dania z figami! <<<