Zimą tyjemy m.in. dlatego, że tarczyca produkuje mniej hormonów sterujących przemianą materii (tyroksyny i trójjodotyroniny). Metabolizm zwalnia, w tkance podskórnej odkładają się zapasy tłuszczu. Głównym zadaniem diety na powitanie lata (nie bez powodu nazwano ją „dietą bikini”) jest więc obudzenie metabolizmu. A przy okazji szybka utrata kilogramów. Ile można schudnąć na diecie bikini?

5 kilogramów mniej w 14 dni

Czy to możliwe bez głodówki? Tak, a dieta z głodówką nie ma nic wspólnego. Przeciwnie. Jeść należy często – 5 razy dziennie, regularnie, przy czym wartość wszystkich posiłków nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal. Ważny jest skład każdego dania. Obowiązkowo na talerzach musi znaleźć się białko, niezbędne do budowy komórek. Jeśli go nie dostarczymy w posiłkach, organizm zacznie pobierać je z mięśni. Poza tym, trawiąc białko, zużywamy dużo energii, szybciej więc spala się tłuszcz. Jako źródło białka polecane są ryby i chude mięso. Kolejny ważny składnik to poprawiające metabolizm nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte m.in. w olejach i orzechach. Nie można też obyć się bez błonnika i witamin (głównie C i B), trzeba więc jeść warzywa oraz produkty pełnoziarniste, np. kasze. Błonnik spowalnia wchłanianie tłuszczu, a witaminy przyspieszają jego spalanie. W czasie diety zaleca się picie ziół przyspieszających przemianę materii (np. ziele bratka) i co najmniej 2 litry wody dziennie.

Główne założenie: trzy etapy diety

Cała dieta trwa zaledwie 14 dni, zaczyna się od krótkiego przygotowania organizmu, a kończy utrwaleniem efektów. 

1. PRZYGOTOWANIE

Ma oczyścić i „zrobić grunt” pod właściwe odchudzanie. Trwa dwa dni. Trzeba pożegnać się z produktami wysokoprzetworzonymi, zawierającymi cukier i białą mąkę. Ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny niedługo po jedzeniu łapie nas głód, a kalorie szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Zastąp zwykłe soki z kartonu tymi wyciskanymi, a w ten sposób dokarmisz komórki swojego organizmu! Pij najlepiej na czczo

2. WŁAŚCIWE ODCHUDZANIE

To czas ekspresowego spalania. Trwa dziesięć dni. W tym czasie trzeba zwracać szczególną uwagę na proporcje składników w posiłkach. Porcja węglowodanów (np. w postaci pieczywa razowego, płatków, kaszy) powinna być o połowę mniejsza niż porcja białka (np. filetu drobiowego, ryby morskiej), porcja warzyw zaś dwa razy większa niż białka. Ostatni posiłek powinien być w ogóle bez węglowodanów. 

3. WYCHODZENIE Z DIETY

Ten etap ma na celu ustabilizowanie wagi. Z założenia trwa dwa dni, ale warto przedłużyć go do czterech. W tym czasie stopniowo zwiększa się kaloryczność posiłków   (odpowiednio o 100 lub o 50 kcal dziennie).

Zdrowe zasady, które pomogą osiągnąć efekt

Dzięki nim jeszcze bardziej pobudzisz metabolizm i unikniesz efektu jo-jo. 

1. UNIKAJ KLIMATYZACJI. Powoduje ona wzrost apetytu, a organizm wydatkuje mnie energii, bo nie musi się chłodzić.

2. WYSYPIAJ SIĘ. Niedobór snu powoduje spadek poziomu leptyny – hormonu, który hamuje apetyt. Wzrasta zaś poziom greliny, hormonu, który apetyt pobudza.

3. WYKORZYSTAJ URLOP. Relaks sprzyja zgrabnej sylwetce. Kortyzol, hormon stresu, to jeden z głównych winowajców odkładania się tkanki tłuszczowej, zwłaszcza
w okolicach brzucha.

Przykładowy jadłospis na wszystkich etapach diety:

Oczyszczanie:

Śniadanie: jogurt naturalny z ziarnami zbóż, łyżka otrębów, świeże owoce (np. kilka truskawek).
Przekąska: grejpfrut, garść migdałów.
Obiad: 200 g fasolki szparagowej, 2 ziemniaki, 100 g pieczonej ryby, np. łososia.
Podwieczorek: jabłko, 3 orzechy włoskie lub garść niesolonych pistacji albo nerkowców.
Kolacja: 300 g szparagów, 100 g chudej szynki.

Dieta właściwa:

Śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, jajko na twardo, kiełki rzodkiewki.
Przekąska: szklanka malin
Obiad: 150 g pieczonej polędwicy, surówka z sałaty, pomidora, dymki i jogurtu naturalnego, ugotowany ziemniak.
Podwieczorek: pomarańcza, 3 orzechy włoskie.
Kolacja: 30 g chudego białego sera ze szczypiorkiem i jogurtem, liść sałaty, szklanka soku z warzyw.

Wychodzenie z diety:

Śniadanie: koktajl bananowo-malinowo-jogurtowy z łyżką otrębów, grejpfrut.
Przekąska: garść pestek z dyni, jogurt naturalny lub szklanka malin.
Obiad: 150 g pieczonego filetu z drobiu, 300 g brokułów, 2 gotowane ziemniaki, 3 łyżki kiszonej kapusty, szklanka soku warzywnego.
Podwieczorek: pieczone jabłko z cynamonem i migdałami.
Kolacja: 200 g ryby po grecku, mizeria z jogurtem naturalnym.

Przykładowy jadłospis - drugi wariant

Oczyszczanie:

Śniadanie: grahamka, jajecznica z 2 jaj z 2 pieczarkami. 
Przekąska: jogurt naturalny, garść malin lub truskawek.
Obiad: 120 g steku wołowego z grilla lub gotowanego, kilka liści sałaty, dwa pieczone ziemniaki.
Podwieczorek: garść orzechów włoskich.
Kolacja: 300 g gotowanych brokułów, 2 plastry żółtego sera (odtłuszczonego), pomidor.

Dieta właściwa:

Śniadanie: pół grahamki, 150 g tuńczyka w sosie własnym, ogórek.
Przekąska: garść płatków owsianych, pół szklanki jogurtu naturalnego.
Obiad: 120 g steku wołowego (gotowanego lub z grilla), kiszony ogórek.
Podwieczorek: grejpfrut. 
Kolacja: 300 g pieczonej ryby (np. halibuta), zielona sałata z pomidorem i oliwa z oliwek. 

Wychodzenie z diety:

Śniadanie: kromka razowego chleba, 40 g chudego twarogu ze szczypiorkiem i ogórkiem.
Przekąska: sałatka z jabłka, malin i migdałów.
Obiad: 150 g pieczonego filetu z kurczaka, 2 łyżki gotowanej kaszy jaglanej, mizeria z jogurtem naturalnym.
Podwieczorek: ok. 1/6 świeżego ananasa.
Kolacja: omlet z 2 jaj, pomidor.